Annons

Erkänn Somaliland som självständig stat

Sverige bör ta täten internationellt och fullt ut erkänna Somaliland som ett självständigt land. Det skriver Mukhtar Bulaale, student vid Linnéuniversitetet.

Under strecket
Publicerad

En bild från en flickskola i Hargeisa, Somaliland.

Foto: SAYYID AZIM/AP

Mukhtar Bulaale

Foto: PRIVAT

Sveriges nya regering säger sig stå för ett självständigt utrikespolitiskt handlingsprogram. Som uttryck för detta blev erkännandet av den Palestinska staten regeringens första utrikespolitiska markering. Samtidigt, på Afrikas horn, kan Somaliland se tillbaka på nästan ett kvartssekel av demokrati och stabilitet. Det borde nu vara dags för Sverige att ta täten internationellt och fullt ut erkänna Somaliland som ett självständigt land.

Somaliland, den nordvästra delen av det som då var republiken Somalia, gjorde sig fritt 1991, efter att tidigare ha utsatts för förtryck och militära övergrepp, inklusive bombningar av städer, av den dåvarande somaliska regimen under Siad Barre. I många andra länder där en befrielserörelse varit framgångsrik har den snart etablerat sig som en enpartistat eller som en militärdiktatur. En sådan utveckling har vi bara alltför många exempel på i Afrika och Asien.

Annons
Annons
Annons