Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Eriksson: ”Krävs en professur för att se en S-regering”

I dag gav Stefan Löfven besked i regeringsfrågan. På DN Debatt i dag skriver S-ledaren och partisekreterare Carin Jämtin att Socialdemokraterna är öppna för samarbete med alla partier utom SD, men att det huvudsakliga alternativet är Miljöpartiet. SvD:s Göran Eriksson svarar på tre frågor om morgonens besked.

Vad är det nya med Socialdemokraternas besked i regeringsfrågan?

Det nya är själva beskedet: att det är precis så här som Socialdemokraterna kommer att hantera regeringsfrågan inför valet 2014.

Men innehållet är i huvudsak det som Stefan Löfven redan har signalerat i regeringsfrågan under ganska lång tid.

Annons
X

Hur kommer det socialdemokratiska partiet – aktivister och medlemmar – att ta emot beskedet?

Man kommer att välkomna att Socialdemokraterna går till val på egen hand – de flesta socialdemokrater anser att den rödgröna alliansen inför valet 2010 var ett misstag.

Men säkert kommer några att ifrågasätta öppenheten inför ett samarbete med de borgerliga partierna – kanske särskilt Centern, som många uppfattar som ett mörkblått parti. Och i debattartikeln utesluter Löfven inte ens Moderaterna från samarbete – bara Sverigedemokraterna.

Och hur kommer de andra partierna att reagera?

Centern och Folkpartiet har redan på morgonen avvisat ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna efter valet – precis som de har gjort förut.

Miljöpartiets språkrör ska hålla presskonferens nu på morgonen – spekulationerna om att S och MP skulle gå till val tillsammans måste nu skrinläggas.

Vad vill Stefan Löfven uppnå med det här beskedet?

Regeringsfrågan är ett problem för Socialdemokraterna – nu vill Löfven peka på att den med nuvarande opinionsläge är ett problem också för de borgerliga partierna.

Med det här beskedet försöker han också hålla Vänsterpartiet ifrån sig. I Löfvens värld är det helt avgörande för att kunna vinna mittenväljarna – och valet – 2014.

Kommer det att lyckas?

Det är mycket osäkert – nu återgår Löfven till den klassiska S-linjen att partiet går till val i eget majestät. Men det var med precis den linjen som Socialdemokraterna förlorade valet 2006.

Vad är problemet med Löfvens besked?

Den fortsatta otydligheten: det krävs minst en professur i statsvetenskap för att räkna ut hur en Löfven-regering faktiskt skulle se ut.

Partierna om Löfvens besked svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X