Annons
X
Annons
X

Eriksson: ”Alliansen tar risker”

SvD:s politiske analytiker Göran Eriksson svarar på fyra frågor om allianspartiernas möte i Maramö. Han ser mötet som ett risktagande.

Av SvD
Alliansen under tisdagens presskonferens.
Alliansen under tisdagens presskonferens. Foto: SCANPIX

Centerledaren Annie Lööf bjöd in de andra till Maramö, för att alliansens ”glöd” hade falnat. Brinner det bättre nu?

– Nja, delar av det här arrangemanget är ju ganska satirvänligt. Till exempel att man verkar ha hanterat frågan om glöden med den här formuleringen: ”Idéer och engagemang ska prägla samarbetet och vi ska fortsatt vara nyfikna och konstruktiva”. Dåså.

Finns det några överraskningar i allianspartiernas valplanering, som den presenterades i Maramö?

Annons
X

– Nej, det mesta har prövats tidigare, inför de två senaste valen. Partierna tillsätter nu fem arbetsgrupper, som ska ta fram politiska förslag som samlas i ett gemensamt valmanifest som till augusti 2010. Grupperna täcker de områden som väljarna brukar prioritera högt: jobb, ekonomi, utbildning, välfärd samt lag och ordning och miljö. Kanske är gruppen ”Hållbar utveckling” en sorts framgång för Centern: den ska utöver klimat och miljöfrågor också hantera ”skilda förutsättningar för stad och land”.

Saknas det något område?

– Det borgerliga tillsätter inte någon arbetsgrupp för att hitta en gemensam syn på försvaret, där uppfattningarna skiljer sig ganska mycket åt. Det handlar om mycket pengar, men uppenbarligen vill åtminstone Moderaterna hålla försvaret utanför valrörelsen.

Politiska motståndare och en armé av twittrare kallar mötet för ett pr-jippo. På vilket sätt kan det här arrangemanget ändå vara bra pr för allianspartierna?

– Det är ett risktagande: mötet kommer säkert att beskrivas som ett fiasko av många. Men uppenbarligen tycker de borgerliga kampanjmakarna att de många bilderna på glada partiledare är värda den risken. Dessutom ger det dem ännu en chans att tala om vad de betraktar som sitt kanske starkaste vapen inför 2014: de borgerliga samarbetar, motståndarna gör det inte.

SvD.se

Annons
Annons
X

Alliansen under tisdagens presskonferens.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X