Annons
X
Annons
X

Ullenhag nobbar M-förslag om hårdare krav på invandrare

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) säger nej till Moderaternas krav att utöka det omdebatterade försörjningskravet för anhöriginvandring. Det beskedet ger han i SvD:s podcast Politik direkt.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Foto: YVONNE ÅSELL

För fyra år sedan införde Sverige ett försörjningskrav vid anhöriginvandring. Efter hårt motstånd från framför allt Kristdemokraterna gjorde alliansregeringen upp om att den som vill ta hit en familjmedlem måste kunna försörja sig själv och ha en lämplig bostad.

– Med försörjningskravet kommer nyanlända till ett innanförskap och inte till ett utanförskap, sade migrationsminister Tobias Billström (M) när förslaget presenterades.

Men Moderaterna är inte nöjda med hur regelverket fungerar. I dag finns flera undantag från försörjningskravet, till exempel barn under 18 år och flyktingar och skyddsbehövande med uppehållstillstånd i Sverige, något som Tobias Billström har ifrågasatt.

Annons
X

– Dagens försörjningskrav har ingen effekt. Det gäller för mindre än 1 procent. I dag kommer anhöriga hit till hushåll där den enda inkomsten är ett försörjningsstöd från kommunen, sade han till DN förra året, i samband med att Moderaterna tillsatte en arbetsgrupp med uppdrag att se över partiets integrationspolitik inför valet.

Förra veckan presenterades slutrapporten, och ett krav är att ”Försörjningskravet behöver breddas så att det blir mer omfattande, till exempel vad gäller nya relationer och nya familjebildningar”.

Men i SvD:s podcast Politik direkt går integrationsminister Erik Ullenhag (FP) emot Moderaterna, och klargör att han inte vill ha ett skärpt försörjningskrav.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, det tror jag inte är en väg framåt. Vi har öppnat för ett visst försörjningskrav, risken om man öppnar ytterligare är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer, säger han.

  För Folkpartiet är det angeläget att kravet på jobb och bostad för att få ta hit sina anhöriga inte ska gälla minderåriga barn, understryker Erik Ullenhag.

  – Det är ingen bra start i Sverige att vara skild från ett barn, att ha ett barn på andra sidan jordklotet.

  Moderaternas nya förslag om att förbättra den samhällsinformation som ges till nyanlända får däremot stöd av integrationsministern. ”Frågor om lagar och regler, normer och värderingar ska tydligt tas upp. Svensk lag ska gälla lika för alla”, poängterar Tobias Billström och hans arbetsgrupp i integrationsrapporten. Även ”komplicerade” frågor som barnuppfostran, liksom jämställdhet och tolerans måste finnas med.

  – Jag stänger inte alls dörren för att vidareutveckla samhällsorienteringen och vad man ska lära sig första åren i Sverige, säger Erik Ullenhag.

  Tanken med utbildningen, som är kommunernas ansvar och ska omfatta minst 60 timmar, är att alla nyanlända ska få ”grundläggande information” om det svenska samhället.

  – I rollen hur du uppfostrar barn i Sverige är det viktigt att vi är tydliga med det regelverk som finns, men också att vi är tydliga med att du som förälder faktiskt har ett ansvar för att uppfostra dina barn.

  Erik Ullenhag ger ett konkret exempel:

  – Man kommer hem till mamma och pappa och säger ”Jag ska vara ute på stan sent i kväll”, och så säger mamma och pappa ”Nej, det får du inte, du ska vara hemma”. Då säger barnen, som har kommit in snabbare i svenska samhället, att ”Om jag inte får vara ute, då kommer socialen och tar mig”. Där finns tydligt ett kunskapsunderläge, där barnet vet mer om det svenska samhället än föräldrarna.

  Men den stora utmaningen just nu, enligt Erik Ullenhag, är att alla nyanlända inte erbjuds den samhällsinformation de har rätt till under sina första två år i Sverige.

  – Nu är det är knappt 50 procent som får den, och där måste vi få fler som får den grundläggande utbildningen kring hur Sverige fungerar.

  Annons
  Annons
  X

  Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X