Annons

Erik LundinErik Lundin skulle kunna utmana Horace

 Erik Lundin. Arkivbild.
Erik Lundin. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Balansen mellan eufori och tragedi gör Erik Lundin till en av våra största artister just nu. Vasateatern är en perfekt lokal för honom, och han lyckas växla mellan maskulint fyrkantig hiphop och mer frisinnade housebeats.

Under strecket
Publicerad

För att sätta saker i perspektiv så har det passerat ett kvarts sekel sedan The Latin Kings släppte debutalbumet ”Välkommen till förorten”. Det är redan över två decennier sedan Petter släppte ”Mitt sjätte sinnne”. Och då talar vi ändå om två svenska hiphop-klassiker i hyfsat modern tid, den blågula variationen av rap letar sig tillbaka till ungefär det år då 36-åriga Ibrahima Erik Lundin Banda gjorde sin allra första resa, från S.t Eriks sjukhus till hemmet i Rinkeby.  Skulle vi tala i rocktermer hamnar vi på ungefär samma avstånd som mellan Povel Ramel och Trance Dance.

Med en svensk mamma, en pappa med ursprung i Gambia, och en uppväxt i ett så kallat “särskilt utsatt område” är Erik Lundin något av den svenska hiphopens våta dröm. Med smarta texter och finurliga vinklar har han lyckats fånga såväl orten som den lite blekare publiken innanför tullarna. Och med all rätt, Erik Lundin är en begåvning som få. Hade Svenska Akademien varit lite mer pigg så hade Horaces stol nummer 17 definitivt varit utmanad.

Annons
Annons
Annons