Annons

Erik Ehn prisas för en enastående Peer Gynt

En stunds reflektion i logen på Dramaten: ”Är jag verkligen värd det här?” SvD:s Thaliapristagare Erik Ehn säger att han, trots alla år inom teatern, fortfarande kan drabbas av dålig självkänsla.
En stunds reflektion i logen på Dramaten: ”Är jag verkligen värd det här?” SvD:s Thaliapristagare Erik Ehn säger att han, trots alla år inom teatern, fortfarande kan drabbas av dålig självkänsla. Foto: Lars Pehrson

Han gör en makalös, fysisk och verbal rolltolkning som skrävlaren och drömmaren Peer Gynt. Erik Ehn tilldelas SvD:s Thaliapris 2018 – på söndagen tog han emot det efter föreställningen på Dramatens stora scen.

Under strecket
Publicerad

Tagen, glad, omtumlad och skakad – Erik Ehn beskriver känslorna som for genom honom när han fick veta att han utsetts till årets Thaliapristagare. Några dagar senare, när vi står utanför logen på Dramaten, ger han uttryck för ett tvivel han ständigt bär med sig: ”Har jag rätt att vara i de här rummen?”

Trots att han prövade tiljorna redan som elvaåring funderar 44-åringen fortfarande över yrkets sköra, svårgripbara sidor. Allt som måste stämma för att magin ska uppstå: ensemble, tid, rum, regi, publik.

En anithjälte på sitt fundament – Erik Ehn som Peer Gynt på Dramaten.

Foto: Sören Vilks Bild 1 av 4

Erik Ehn och Stina Ekblad som Peer Gynt och Mor Åse.

Foto: Sören Vilks Bild 2 av 4

”Hälsingland är mycket närvarande i min Peer Gynt. Jag frågade Eirik Stubø, som ju är norrman, om man kunde spåra en norrländsk ton i Peer. Ja, kanske det, sa han.”

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4

Erik Ehn som Peer Gynt på Dramaten. Rollen är ett fysiskt och mentalt konditionsprov . ”Min ventil är löpning. Det är skönt att ha en stund för sig själv, det är en hjälp att finna lugn och frikoppla hjärnan.”

Foto: Sören Vilks Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons