Annons
X
Annons
X

Erik Almqvist: ”Hade mycket vrede inom mig”

Erik Almqvist avgår från alla sina politiska uppdrag, bland annat som ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

På en presskonferens idag bad han om ursäkt för sitt beteende, och sa att det här är den mest skamfylda dagen i hans liv.

LÄS MER:
SD-topp sa blatte-lover och hora – avslöjas på film

Av SvD

Efter att Expressen publicerat en film där Erik Almqvist hörs använda tillmälen som ”hora”, ”blatte-lover”, ”Fitta” och ”babbe” höll den avgående ekonomisk-politiske talespersonen idag presskonferens. i

– Välkomna till en presskonferens om den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv, inledde Almqvist.

Han fortsätter med att säga att han sa saker han inte kan stå för, och att han blev provocerad och att han provocerade själv. Han säger också att han reagerade som han gjorde på grund av ilska, bland annat för att han trakasserats på grund av sitt partival, och att han idag är ångerfull.

Annons
X

– Men allt det är petitesser som inte ursäktar mitt beteende. Det finns inget ursäkt för mitt beteende.

Almqvist säger att han gått i terapi och fått annat stöd, och att han mår bättre idag och inte skulle bete sig på samma sätt nu.

– Jag ber om ursäkt ur hela mitt hjärta till alla partikamrater ute i landet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han säger också att han lämnar alla uppdrag i partiet, och inom närmsta tiden ska fundera över vad han ska göra.

  Däremot är det inte aktuellt för honom att gå ur partiet. Han tänker inte heller sitta kvar som politisk vilde, men säger att han inte bestämt sig för om han ska avsäga sig sin riksdagsplats ännu.

  När Expressen tidigare konfronterade honom med att vittnen från kvällen sagt att han använt uttrycken förnekade Almqvist att han ska ha sagt något sådant. På presskonferensen sa han dock att han inte ljugit om händelsen, men att han inte minns att han sagt det han säger i inspelningen utan fick reda på det först när han såg filmen som Expressen publicerade. Almqvist påstår också att han inte sett filmen i sin helhet, utan bara sett vissa delar.

  – Jag har försökt få tag på filmen sen jag kontaktades av Expressen förra veckan, men inte lyckats få tag på den, säger Almqvist.

  Almqvist säger att han pratade med partiledningen dagen efter grälet den 3 juni 2010 och meddelade att han hamnat i dispyt med en person som tidigare uttalat sig om SD på nätet. Sen säger han att Jimmie Åkesson och Björn Söder visste att det fanns en film, men han vet inte om de frågat om de fick se hela filmen.

  – Vad jag visste makulerades filmen efteråt. Jag hade inget intresse av att se den.

  Enligt Almqvist är det en annan person som klippt filmen, men han vill inte säga vem. Han säger att han under den här perioden drack för mycket, och återupprepar att han upplevde sig trakasserad - bland annat ska hans hem ha vandaliserats och han ska ha jagats av människor med kniv.

  – Jag uttryckte mig på ett sätt som skulle kunna tolkas som rasistiskt, men jag hade inga sådana åsikter. Det handlade om elaka och onödiga provokationer.

  – Det är inte uppenbart för mig att det fanns en rasistisk andemening, säger Almqvist som påstår att anledningen till att grälet började var att de träffade en person som attackerat Sverigedemokraterna på Youtube och att det var det han vände sig mot, inte personens bakgrund.

  På en fråga säger han att det inte hänt någon annan gång att han kallat kvinnor horor.

  – Dels vill jag be om ursäkt till de inblandade som blev utsatta för mitt beteende även om jag tycker att det finns andra där som inte betedde sig bra. Dels vill jag be om ursäkt till mina partikamrater.

  Almqvist säger att Jimmie Åkesson inte hade behövt uppmana honom att avgå.

  – Det hade jag gjort ändå.

  Han vill inte i nuläget spekulera i om han kan återkomma med andra politiska uppdrag i SD.

  – Jag kommer att fundera de närmaste dagarna, den närmsta veckan, säger Almqvist på frågan om när han bestämmer hur han gör med sin riksdagsplats.

  – Vi har inte pratat i de termerna, säger Almqvist på frågan om Jimmie Åkesson vill att han avsäger sig riksdagsuppdraget.

  Almqvist säger att han har pratat med Kent Ekeroth, som filmade händelsen.

  – Han har frågat hur jag mår, säger Almqvist.

  De pratatde också om Almqvist eller Ekeroth kom ihåg vad de sa under kvällen, och om det kunde finnas sanning i vad Expressen påstod. Han säger också att han inte haft tillgång till filmen i oredigerat skick.

  – Jag har inte trott att det fanns något speciellt att rota i, och jag har heller inte själv velat rota i det. Det är inte roligt att se sig själv i den situationen.

  Han säger att anledningen till att de filmade bråket var att de kände sig hotade.

  – När jag sett klippen i efterhand ser jag att vi var minst lika provokativa om inte mer, men när jag var där då upplevde jag det som att de provocerade oss. Det var därför vi filmade, för att dokumentera det som skedde. Vi upplevde då som att det fanns en hotbild mot oss. (...) Jag ångrar så klart allt i sin helhet.

  På frågan om Jimmie Åkesson kan ha sett filmen i sin helhet säger Almqvist att han finner det som osannolikt.

  – Då hade han tagit upp det med mig, säger Almqvist.

  Under presskonferensen återkom Almqvist flera gånger till att han mådde dåligt under perioden när grälet utspelade sig, och att han då drack för mycket.

  – Förklaringen ligger inte bara i att jag var full och mådde dåligt. Framförallt var jag omdömeslös (..) jag hade under den här tiden mycket vrede och ilska, jag hade förlorat mycket på grund av mina politiska åsikter, säger Almqvist.

  – Man kan inte mena att det kan vara berättigat att bete sig illa med att andra människor betett sig illa mot mig. (...) däremot påverkade det mig så att jag mådde dåligt, säger Erik Almqvist, som menar att han inte ser sig som ett offer.

  Efter att Expressens publicerat en film som visar hur Sverigedemokraten Erik Almqvist under ett gräl kallar andra människor för ”hora”, ”fitta” och ”blatte-lover” höll SD-ledaren Jimmie Åkesson idag en presskonferens där han meddelade att Erik Almqvist avgår från alla sina politiska uppdrag och har uppmanats att frånsäga sig sin riksdagsplats.

  På frågan om Almqvist också ska uteslutas ur partiet svarade Jimmie Åkesson ”det får vi ta sen”.

  LÄS MER:
  SD-topp sa blatte-lover och hora – avslöjas på film

  LÄS MER:
  Erik Almqvist (SD): ”Inte uppenbart rasism i det här klippet.”

  LÄS MER:
  SD-kvinnor: Utgår från att Erik Almqvist prövas.

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X