Ericsson i allians med nätverksjätten Cisco

Ericsson inleder ett strategiskt samarbete med den amerikanska nätverksjätten Cisco. Tillsammans ska de försöka slå sig fram på den mångmiljardmarknad som uppstår när telebolagen under de närmaste åren måste bygga om sina nät.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det är de stora telefoninäten som börjar bli föråldrade och i vissa fall är det till och med svårt att hålla liv i dem, säger Johan Bergendahl, marknadschef på Ericsson.
I praktiken innebär det att Ericsson och Cisco tar sikte på etablerade telebolag som Telia, Telefonica, BT och Deutsche Telekom. Det är bolag som har mycket stora nät som från början byggts upp för telefoni.
Men vid sidan av telenäten har de också datanät. Där går trafiken fram som små datapaket baserade på ip, den standard för data-överföring som utvecklats för internet.

Telebolagen har länge arbetat med att försöka få all trafik att gå i samma nät. På det viset kan man spara pengar på billigare drift.
På senare tid har telebolagen även fått se hur inte minst ung-domar går vid sidan av den traditionella fasta telefonin. De ringer i stället via datorn och därmed tappar telebolagen intäkter. Trenden väntas snabbt få spridning.
Tillsammans har Ericsson och Cisco nu tagit fram en lösning som gör att telebolagen kan bygga om sina
nuvarande nät till helt ip-baserade nät. Då kan de ta hand om trafiken oavsett hur kunderna kommuncierar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons