Annons

OMG – Eric GaddEric Gadd lyckas få till en fullträff i folklig soulmagi

Förra året firade Eric Gadd 30 år som artist och nu debuterar han med en egen show, ”OMG – Eric Gadd”, på Hamburger Börs.
Förra året firade Eric Gadd 30 år som artist och nu debuterar han med en egen show, ”OMG – Eric Gadd”, på Hamburger Börs. Foto: Mats Bäcker

Eric Gadd citerar friskt ur soulbiblioteket, men hans debut i showfacket blir sympatiskt nog en genuin hyllning till soulmusikens hjärta. Som om pojken från Vallentuna satt framför en skivspelare.

Under strecket
Publicerad

En krogshow på Hamburger Börs är knappast det första du gör i en musikkarriär, snarare är det ett sätt att sluta cirkeln, en nostalgisk sammanfattning av svunna år och hits. Men frågan är varför det tog Eric Gadd 30 år att genomföra detta, för det tar inte många sekunder in i showen för att inse att hans soul är som klippt och skuren för detta koncept.

Soul kan med fel band låta lam och ljummen, men här låter det på riktigt. Den Prince-stöpta, lite hurtiga soulfunk som präglade hans två första album lyser stundtals igenom, men det är snarare en luxuös 80-tals-rare groove i rakt nedstigande led från Faze-O, Breakwater eller Leon Ware som präglar de främsta stunderna. Med denna tajta inramning låter en låt som ”Why don’t you, why don’t I” som en soulklassiker av internationella mått, att sortera in någonstans bredvid Bobby Caldwells ”What you won’t do for love”.

Annons
Annons
Annons