Annons

Erfarenheten av ett hem vid taggtråden

Den mexikanska författaren Gloria Anzaldúa kritiserade i sitt författarskap ursprunglighetens mystifiering. Det hemland hon gjorde anspråk på var ”taggtråden”, gränsen till USA.

Under strecket
Publicerad

När 20-årsdagen av Berlinmurens fall högtidlighölls i fjol, talade en del om vikten av att inte glömma de murar som ännu står. En av dessa är gränsen mellan Mexiko och USA. Författaren Gloria Anzaldúa kallade den ett öppet sår, där tredje världen som mot ett rivjärn gnider sig mot första världen och blöder. Anzaldúas författarskap, avbrutet av en alltför tidig död 2004, kretsar kring erfarenheten av ett hem vid taggtråden.

Den berömda karaktäriseringen av gränsen återfinns i ”Borderlands/La Frontera” (Aunt Lute 2007), en text som aktiverar så olika vokabulärer som akademisk engelska, Texasspanska, urban chicanoslang och nahuatl. Språkets hybriditet speglar Anzaldúas resa från en fattig lantarbetarfamilj till akademin. Hennes liv ägde rum i skärningspunkter, och i dessa söker hon ett språk för hemmahörande som går bortom rasistiska, sexistiska och nationalistiska bestämningar. Genom en politisk och personlig djupdykning i sin egen situation som lesbisk
tejana från Texas bänder Anzaldúa upp språket och öppnar rum för nya artikuleringar av begreppet hem. Sedan första upplagan 1987 har boken bara vunnit i aktualitet.

Annons
Annons
Annons