Annons

Erdogans Turkiet töms på kapital och kunskap

Recep Tayyip Erdogans långvariga maktposition utmanades i ett kuppförsök den 15 juli 2016. Efter tolv timmar var han tillbaka och numera har han stärkt sin makt betydligt.
Recep Tayyip Erdogans långvariga maktposition utmanades i ett kuppförsök den 15 juli 2016. Efter tolv timmar var han tillbaka och numera har han stärkt sin makt betydligt. Foto: AP/TT

Ekonomin krisar, akademiker har blivit måltavlor och presidenten allt mer auktoritär. I kölvattnet av kuppförsök och Recep Tayyip Erdogans tillslag lämnar allt fler medborgare Turkiet. Med sig tar de pengar och kompetens – något som kan få långvariga konsekvenser för samhället.

Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Professorn Bülent Somay packade ner sitt liv i kartonger, tog farväl av studenterna på Bilgiuniversitetet i Istanbul och skaffade nytt jobb i Bryssel. Han upplever det som om att Turkiet har tvingat bort honom.

– Vi känner oss inte säkra ens under våra föreläsningar längre, sade han till BBC efter beslutet.

2016 skrev över tusen akademiker under en appell för fred som krävde ett slut på de militära insatserna mot kurder i sydöstra Turkiet. Det fick Erdogan att anklaga dem för förräderi och flera ställdes inför rätta för delaktighet i "terrorpropaganda". Många förlorade sina jobb.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT Bild 1 av 2

Akademiker och människorättsaktivister från Tyskland demonstrerar i solidaritet med de akademiker som ställdes inför rätta i Istanbul i december 2017. Gruppen, som kallade sig "akademiker för fred" skrev under en appell för fred, och anklagades för delaktighet i "terrorpropaganda".

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons