X
Annons
X

Erdogans Turkiet töms på kapital och kunskap

Ekonomin krisar, akademiker har blivit måltavlor och presidenten allt mer auktoritär. I kölvattnet av kuppförsök och Recep Tayyip Erdogans tillslag lämnar allt fler medborgare Turkiet. Med sig tar de pengar och kompetens – något som kan få långvariga konsekvenser för samhället.

Av Sofia Eriksson / TT

Professorn Bülent Somay packade ner sitt liv i kartonger, tog farväl av studenterna på Bilgiuniversitetet i Istanbul och skaffade nytt jobb i Bryssel. Han upplever det som om att Turkiet har tvingat bort honom.

– Vi känner oss inte säkra ens under våra föreläsningar längre, sade han till BBC efter beslutet.

Recep Tayyip Erdogans långvariga maktposition utmanades i ett kuppförsök den 15 juli 2016. Efter tolv timmar var han tillbaka och numera har han stärkt sin makt betydligt.

Foto: AP/TT Bild 1 av 3

2016 skrev över tusen akademiker under en appell för fred som krävde ett slut på de militära insatserna mot kurder i sydöstra Turkiet. Det fick Erdogan att anklaga dem för förräderi och flera ställdes inför rätta för delaktighet i "terrorpropaganda". Många förlorade sina jobb.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT Bild 2 av 3

Akademiker och människorättsaktivister från Tyskland demonstrerar i solidaritet med de akademiker som ställdes inför rätta i Istanbul i december 2017. Gruppen, som kallade sig "akademiker för fred" skrev under en appell för fred, och anklagades för delaktighet i "terrorpropaganda".

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X