Annons
X
Annons
X

Erdoğan uppmanar turkar i Europa: ”Skaffa fem barn”

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har sagt att han vill att turkiska medborgare i Turkiet ska skaffa tre barn. När det gäller turkar som bor i Europa uppmuntrar han dem nu att skaffa fem barn.

Han vill att turkarna i Europa ska ta en större plats i samhället, skriver Hürriyet Daily News.

Turkiets folkomröstning
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Murat Cetinmuhurdar/TT

– Jag talar till mina medborgare, mina bröder och systrar i Europa. Skaffa inte bara tre utan fem barn, sa Erdoğan vid ett offentligt tal på fredagen.

Efter ett antal händelser under den senaste tiden i Europa är Erdoğan trött på att turkar, som han ser det, motarbetas. Budskapet i hans tal var att uppmuntra turkiska medborgare i Europa att ta mer plats, skriver Hürriyet Daily News.

– Öppna fler företag, sätt era barn i bättre skolor, se till att era familjer bor i bättre bostadsområden, kör de bästa bilarna, bo i de vackraste husen, var Erdoğans råd.

Annons
X

– Det är för att ni är Europas framtid. Det kommer att vara det bästa sättet att bemöta den vulgaritet, antagonism och orättvisa ni möter.

Turkiet är mitt uppe i en valrörelse. Erdoğans uttalande kommer i kölvattnet bland annat av att vissa europeiska länder har stoppat turkiska ministrar från att hålla valmöten i Europa.

EU-domstolen har i en dom gett arbetsgivare rätt att förbjuda anställda att bära vissa religiösa symboler som huvudduk, något som också har fått Erdoğan att se rött.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Erdoğans egen förklaring till konflikterna är att Turkiet har stärkt sin position i världen.

  – Det skapar obehag att Turkiet har blivit ett självständigt land, sa Erdoğan.

  Annons

  Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

  Foto: Murat Cetinmuhurdar/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X