Annons

Erdoğan slår tillbaka mot kuppmakarna

Hundratals människor dog och över 1 000 skadades när en grupp militärers försök att ta makten i Turkiet slogs ner av regimen. Kuppmakarna ”ska få den rättvisa de förtjänar”, sade premiärminister Binali Yildrim som också antydde att dödsstraffet kan återinföras. Nära 3 000 militärer har gripits och över 2 700 domare har avsatts.

Under strecket
Publicerad

Turkisk militär överlämnas till polisen med hjälp av civila.

Foto: Selcuk Samiloglu / AP

Sent på fredagskvällen flög stridsflygplan och helikoptrar över turkiska huvudstaden Ankara och landets största stad Istanbul, och skott och explosioner hördes. Minst en bomb detonerade vid parlamentsbyggnaden i Ankara. Militära kuppmakare tog kontroll över strategiska platser i städerna. Militärer beordrade statliga tv-kanalen TRT att läsa upp ett uttalande där de meddelade att de tagit över styret i Turkiet, och anklagade Erdoğan-regimen för att ha urholkat demokratisk och sekulär rättssäkerhet.

President Recep Tayyip Erdoğan gjorde sent på fredagen ett uttalande genom ett videosamtal via mobiltelefon med en reporter på CNN Türk, där han sade att kuppmakarna inte skulle lyckas. Han uppmanade också folket att gå ut på gatorna för att stoppa kuppförsöket, som han kallade ett ”förräderi” av ”en minoritet inom våra beväpnade styrkor”.

Annons
Annons
Annons