Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Anders Q Björkman: Erdoğan säger fascist – kastar sten i glashus

När Turkiets president Erdogan kallar Nederländerna och Tyskland fascistiska kastar han sten i glashus. För ingenstans i Europa har situationen för yttrandefriheten utvecklats i en så sorgligt fascistoid riktning som i Turkiet.

(uppdaterad)
Turkiets folkomröstning
Yttrandefriheten är under press i Erdoğan Turkiet.
Yttrandefriheten är under press i Erdoğan Turkiet. Foto: Yasin Bulbul/AP

George Orwells dystopi ”1984” har blivit en bästsäljare på nytt, snart 70 år efter att den ursprungligen gavs ut. Valet av Donald Trump till president, och hans ovarsamhet med sanning och lögn, får antas bidra till bokköparnas nymornade intresse för denna skönlitterära mardröm om framtiden. Delvis är den förresten inte längre framtid, utan nutid. Det sätt Partiet i Orwells roman använder språket – urvattnar det med sitt nyspråk och förvandlar lögn till sanning – kan jämföras med hur president Trump kallar seriös nyhetsförmedling för ”fake news” och hur hans administrations osanningar beskrivs som ”alternativa fakta”.

Men Donald Trumps USA är på inget sätt den enda plats i vår samtid där ord töms på sin ursprungliga innebörd och i stället laddas med sin motsats. Vi har i dag företrädare för EU-länder som är så avogt inställda till sanning att de vill förhindra att medier ”rapporterar obalanserat” eller att historiker ”förolämpar” deras nation. Här hemma har vi ”Sverigevänner” som görs sitt bästa för att spä på Trumps oartikulerade illvilligheter om ”last night in Sweden”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte minst har vi Recep Tayyip Erdoğans Turkiet. Den turkiske presidenten har förvandlat sitt land till världens största journalistfängelse och på senare tid gjort uttalanden som är indirekta hot mot dem som sagt sig vilja rösta nej till att ge honom näst intill oinskränkt makt i folkomröstningen den 16 april.

  Annons
  X

  Med anledning av det skulle man kunna ta till den ramsa som jag minns att vi i min barndom brukade använda mot den som var elak på skolgården: Den som sa det, han var det.

  Efter att några av hans ja-sägare till ministrar nu stoppats från att valtala i Tyskland och Nederländerna har Erdoğan börjat kalla dessa europeiska demokratier fascistiska. Med anledning av det skulle man kunna ta till den ramsa som jag minns att vi i min barndom brukade använda mot den som var elak på skolgården: Den som sa det, han var det. Erdogan har pressat den turkiska demokratin så långt i auktoritär riktning att man med fog skulle kunna beskriva hans regims metoder som just det han anklagar holländare och tyskar för att vara: fascistiska.

  Annons

  Yttrandefriheten är under press i Erdoğan Turkiet.

  Foto: Yasin Bulbul/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X