Erdogan klar men ännu inte färdig

Under strecket
Publicerad
Annons

Turkiet vill ha besked om ett startdatum för förhandlingar om medlemskap i EU; med det budskapet i bagaget har det turkiska valets store segerherre Tayyip Erdogan flängt EU runt inför toppmötet i Köpenhamn i december. Vid besöket i Sverige hyllades å ena sidan den turkiska reformviljan av statsminister Persson, men å andra sidan gav han inte något rakt besked om Turkiet har hunnit så långt att en tidpunkt kan fixeras för när konkreta förhandlingar bör inledas.
Med rätta noterade Persson att Turkiet visar god vilja när man säger sig vilja ge klartecken för EU att utnyttja Natokapacitet för den militära brandkårsstyrkan. Tidigare har Turkiet spelat Natokortet i syfte att pressa fram ett startdatum.
På motsvarande sätt kan Turkiet vinna mycket goodwill genom att spela en konstruktiv roll i de pågående FN-förhandlingarna om en lösning av Cypernkonflikten. Men det räcker inte med att Turkiet visar god vilja.
Erdogan betonade att Turkiets medlemskap för med sig strategiska, ekonomiska, politiska och
handelsmässiga fördelar för EU. Men det räcker inte att Turkiet kan spela den rollen.
Vid sitt Stockholmsbesök hävdade Erdogan att Turkiet inte har behandlats på samma sätt som andra ansökarländer. Sant är att det på sina håll finns ett motstånd mot att Turkiet överhuvudtaget ska bli medlem i EU.
Turkiets verkliga problem är dock ett annat: bristen på demokrati och överskottet på förtryck. Militären måste ställas under civil kontroll, tortyren upphöra, kurderna ges rätt att vara kurder, islamsk fundamentalism avvisas, etc. Därför kan inte Turkiet få sitt hett eftertraktade startdatum vid EU-toppmötet i Köpenhamn. Erdogan är klar att förhandla, men innan det är dags för start måste den turkiska färdigheten bli större.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons