Annons
X
Annons
X

Erdogan hotar deportera armenier

Turkiets premiärminister hotar deportera armenier efter svenskt riksdagsbeslut. ”Behöver inte behålla dem i mitt land”.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Turkiet kallade efter resolutionerna i riksdagen och i USA:s utrikesutskott hem sina ambassadörer från Stockholm och Washington.

Turkiet varnade även för att resolutionerna kan påverka utvecklingen i den sköra försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenien.

I en intervju i London i BBC:s turkiska sändningar denna vecka tillfrågades premiärminister Recep Tayyip Erdogan om vad han tycker om resolutionerna. Svaret:

Annons
X

– Det finns för närvarande 170 000 armenier som bor i vårt land. Bara 70 000 av dem är turkiska medborgare men vi tolererar de övriga 100 000. Om det är nödvändigt kan jag bli tvungen att säga till dessa 100 000 att återvända till sina länder eftersom de inte är mina medborgare. Jag behöver inte behålla dem i mitt land.

Lejonparten av armenierna i Turkiet bor och arbetar i Istanbul. Många kom efter jordbävningen i Armenien 1988 och arbetar utan tillstånd för att skicka pengar till släkten.

Erdogan anklagade den armeniska diasporan för att ligga bakom resolutionerna i utländska parlament och manade Armenien och andra utländska regeringar att undvika att ge efter för lobbyismen från dessa grupper:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Armenien har ett viktigt beslut att fatta. Det borde lösgöra sig från sin koppling till diasporan. Länder som bryr sig om Armenien, det vill säga USA, Frankrike och Ryssland, borde primärt hjälpa Armenien att frigöra sig från influenserna från diasporan.

  Ankara TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X