Annons
X
Annons
X

Erdoğan gjorde ett tredje segerval

Turkiets starke man, premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, gjorde ett tredje segerval. Hans parti fick stöd av hälften av väljarna. Men väljarna har också visat att de vill att de stora frågorna om en ny författning ska få en bred lösning i parlamentet.

Foto: AP

Recep Tayyip Erdoğans regeringsparti AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) sopade golvet med oppositionen i hela Anatoliens inland och fick totalt strax över 50 procent av rösterna. Endast Turkiets västligaste delar på den europeiska sidan samt Egeiska havet gick till oppositionens CHP, som dock gjorde en framryckning med sin nye partiledare.

Men drygt 25 procent för CHP:s nye partiledaren Kemal Kiliçdaroglu räcker inte för att han ska klara sig utan trubbel inom sitt eget parti där olika falanger drar åt olika håll.

Prokurdiska BDP drog nytta av sin allians med turkiska vänsterpolitiker som den oberoende filmaren Sirri Süreyya Önder i Istanbul. När över 97 procent av rösterna var räknade gick partiet framåt från 26 till 36 mandat (vilka alla formellt ställt upp som oberoende kandidater).

Annons
X

Men trots att AKP i sitt tredje val fick hälften av rösterna (en uppgång från 47 procent 2007 till 50 procent 2011) nådde partiet inte den magiska gränsen på 330 mandat som hade gjort att de ensamma kunnat förändra författningen. Nu stannar de preliminärt på 326 mandat. Det betyder att de tvingas förhandla om de stora frågorna kring en författningsreform och kurdfrågan, Turkiets bultande sår.

Gammelnationalistiska MHP fick 13 procent och backade endast obetydligt med drygt en procentenhet. Partiets traditionella väljare har, trots de sexskandaler som tvingat flera av MHP:s politiker att hoppa av, inte straffat partiet.

– Valet generellt betyder att Turkiet har passerat en ny tröskel av normalitet och demokrati. Valet har kunnat genomföras utan stora negativa incidenter. Det här betyder ökat självförtroende för Turkiets i regionen och i dess utrikespolitik, säger kolumnisten och kommentatorn Yavuz Baydar. Han pekar också på det höga valdeltagandet på över 80 procent som en läxa för Europas i övrigt ofta ”tröga och tröga väljarkårer”.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X