Annons

”Er moralistiska politik äventyrar liv varje dag”

Ministrarna Morgan Johansson och Lena Hallengren får kritik för sin inställning till narkotikapolitiken av debattörerna Christina Gynnå Oguz och Björn Fries.
Ministrarna Morgan Johansson och Lena Hallengren får kritik för sin inställning till narkotikapolitiken av debattörerna Christina Gynnå Oguz och Björn Fries. Foto: Tomas Oneborg, Malin Hoelstad

Har Lena Hallengren och Morgan Johansson överhuvudtaget satt sig in i vad som sker internationellt kring synen på narkotikapolitik? Det frågar Christina Gynnå Oguz och Björn Fries.

Under strecket
Publicerad

Björn Fries och Christina Gynnå Oguz.

Foto: Privat

När riksdagens socialutskott i politisk enighet beslutade att uppmana regeringen att utvärdera den svenska narkotikapolitiken, väckte det glädje och hopp hos många. Brukare, behandlare, anhöriga och andra engagerade såg äntligen en möjlighet att det skulle kunna föras en kunskapsbaserad diskussion även i vårt land.

Men där tog vi ut glädjen i förskott! Det blev ”upp som en sol, ner som en pannkaka” då socialminister Lena Hallengren redan dagen därpå lät meddela att väsentliga delar ej ska belysas i utredningen. Den i högsta grad väsentliga frågan om en eventuell avkriminalisering av eget bruk ska inte utredas eftersom ”den ändå inte kommer att genomföras och att det saknas evidens för att den åtgärden gör någon nytta”. Det är även en uppfattning som torgförs av justitieminister Morgan Johansson.

Annons
Annons
Annons