EQT lämnar Skatteparadis

Ett av Sveriges största riskkapitalbolag EQT planerar att sluta verka i skatteparadis. EQT:s vd Conni Jonsson räknar nu med att hela branschen tar samma väg. De andra riskkapitalbolagen vill bara först ”se hur skiten funkar” som Conni Jonsson uttrycker det.

Publicerad
Conni Jonsson, vd EQT.

Conni Jonsson, vd EQT.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
Annons

I dag slog Wallenbergknutna EQT - ett av flera annars så medieskygga riskkapitalbolag - nöjt på stora trumman och bjöd in till en välbesökt pressträff i lokalerna på Blasieholmen. Där presenterades beslutet om att EQT:s fonder i framtiden inte ska förvaltas i skatteparadis som Guernsey på Kanalöarna där bolaget i dag är verksamt. När EQT ändå var i rampljuset passade ett par olika partner på att i nära 45 minuter trötta ut journalister med siffror och långa haranger om hur mycket riskkapitalägda bolag gjort för Sverige och andra delar av Europa. Mer lyhört blev det i salen när EQT:s vd Conni Jonsson talade om dagens beslut.

– Det har en stor betydelse för oss att kunna säga att vi inte är på Kanalöarna, vi är inte i ”tax haven.” Vi är i etablerade europeiska länder och betalar skatt där som på alla andra ställen. Det är mer perception än realitet, sade han men betonade samtidigt att EQT i och med beslutet tar en risk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons