Recension

Buddha föll av skamEnvisa barn inger hopp

Brännande. Tack vare romanerna Flyga drake och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini har intresset för Afghanistan vaknat på nytt. Den iranska filmfamiljen Makhmalbafs kärlek till Afghanistan har aldrig upphört. Nu återvänder Hana Makhmalbaf.

Under strecket
Publicerad
Vägen till att få gå i skola är både lång och krånglig för Bakthay (Nikbakht Norus)

Vägen till att få gå i skola är både lång och krånglig för Bakthay (Nikbakht Norus)

Foto: FOLKETS BIO
Annons

Redan 2002 gjorde Mohsen Makhmalbaf filmen Kandahar om en kvinna som på hemliga vägar tar sig in i Afghanistan för att leta efter sin försvunna syster. Nu har Hana Makhmalbaf, den yngsta talangen i den iranska regissörsfamiljen med samma namn, gjort den prisade Buddha föll av skam. Hon är dotter till Mohsen, syster till regissören Samira och fotografen Maysan Makhmalbaf. Redan som åttaåring debuterade Hana med en kortfilm. Sin första dokumentär gjorde hon vid 14 års ålder. Sin första långfilm Buddha föll av skam gjorde hon vid fyllda 18. Det finns stora likheter mellan familjemedlemmarnas filmer i allmänhet och iranska filmer i synnerhet - men naturligtvis också olikheter.

En återkommande dramaturgi är att sätta ett litet barn eller en ung kvinna i centrum, en till synes bräcklig huvudperson som tagit på sig ett uppdrag som tvingar henne att - oftast till fots - färdas från plats A till plats B under många och svåra och strapatser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons