Aktieanalys

Peter Benson: Envirologic: Rena rama grisfesten

Den tidigare produktgenerationen Clever Cleaner.
Den tidigare produktgenerationen Clever Cleaner. Foto: Envirologic

Aktien rusade 36 procent på Spotlight Stock Market i fredags till 6,10 kronor efter en Q1-rapport som tyder på kommersiell succé för bolagets tvättrobotar. Är rallyt motiverat?

Den stora nischen för Envirologics tvättrobotar är rengöring av svinstallar. Nyttan är att roboten gör det grisiga och hälsovådliga jobbet. Kort reklamfilm nedan ger en bra bild av den nya produkten Evo Cleaner.

Arbetsbesparande investeringar är generellt intressant inom lantbruket som lider av kompetensbrist och digra miljöregleringar. Uppsalabaserade Envirologic har jobbat med detta sedan 1999. Nu har det börjat lossna rejält i särskilt Sverige och Tjeckien. Inbrytningar på många andra marknader pågår där särskilt Danmark (fläskig grisproduktion), Japan (robotälskare) och USA verkar intressant. Arbetet sker via lokala partners med härliga namn som Swine Robotics (USA) och utställningar på olika grisbranschmässor.

Rekordkvartalet Q1 2018 levererades 20 robotar. Omsättningen ökade över 200 procent och rörelsemarginalen blev 31 procent. Wow. Rallyt är delvis en ketchupeffekt av att många kunder väntat på den nya produkten Evo Cleaner (vilket förklarar det svaga 2016 och Q1 2017). Vd flaggar också för viss växtvärk.

– Fortsatt långa leveranstider betyder att produktionen fortfarande behöver trimmas. Under vintern har det blivit tydligt att det är dags att byta lokaler vilket vi nu är i full gång med. Vi kommer att flytta in i ljusa, fräscha produktionslokaler där arbetsstationer just nu byggs upp för att möta efterfrågan på våra robotar och få ner leveranstiderna till en mer rimlig nivå. Förutom nya lokaler har en ytterligare montör anställts för att vi ska få upp produktionshastigheten och minska vår sårbarhet, skriver vd Jan Sandberg i Q1-rapporten.

Vi uppskattar ärligheten och räknar lite "försiktigt" med 20 procents marginal för helåret och att lönsamheten sedan taktar ner i takt med att bolaget måste öka kostnaderna också. Idag är man bara sex anställda och i samtal med Börsplus är vd och huvudägare Jan Sandberg tydlig med att tillväxt är prioriterat. Den stora frågan är om Q1 2018 är startskottet för ett helt annat bolag än tidigare. Envirologic har under sin långa levnad levererat 600 tvättrobotar med klen lönsamhet och låg omsättning.

Nu flyttar Envirologic in i nya lokaler och det kommer säkert medföra lite produktionsstörningar men sedan är man redo att öka kapaciteten ordentligt. Se nedan Börsplus grovt skissade huvudscenario för de närmaste åren.

Envirologic
Börskurs: 6,30
Antal aktier (miljoner): 9,0
Börsvärde: 56 Mkr
Nettokassa: 9 Mkr
VD Jan Sandberg
Styrelseordförande Leif Erik Glantz
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 35 49 69
- Tillväxt 88% 40% 40%
Rörelseresultat 7 9 10
- Rörelsemarginal 20,0% 17,5% 15,0%
Resultat efter skatt 5 7 8
Vinst per aktie 0,59 0,73 0,87
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 38% 38% 38%
Nettoskuld/EBIT -1,4 -1,3 -1,1
P/E 10,6 8,7 7,2
EV/EBIT 6,6 5,3 4,3
EV/Sales 1,3 0,9 0,7

Osäkerheten i detta är stor eftersom bolaget är pyttelitet och personberoende. Men vi gillar ändå vad vi ser. Det vore inte konstigt om Envirologic om några år omsatte 100 Mkr med god lönsamhet. Då ska börsvärdet vara minst det dubbla mot dagens. En bra kassa och låga investeringsbehov är ett annat plus. Mikrobolag som Envirologic ska inte värderas så högt men kan man köpa aktier runt 6–7 kronor så tror vi det är en bra idé för en långsiktig investerare med svinintresse.

Läs även

Den tidigare produktgenerationen Clever Cleaner.

Foto: Envirologic Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X