Entydig bild av makt-Persson

Under strecket
Publicerad
Annons

TV-krönika
Jag undrar hur många gånger ”makt” förekom i den dokumentär om statsminister Göran Persson som TV4 sände på torsdagkvällen. Efter alla mysintervjuer man sett med statsministern på senare tid (Luuks marsvinsintervju nu senast) var det välgörande att se ett program som visade även mindre mysiga sidor av vår landsfader. Och, inte minst, ett program som handlade mer om politik än om lantegendomar och äktenskapslycka.
Att teckna ett porträtt genom att uteslutande låta många - övervägande kritiska - röster komma till tals har både för- och nackdelar. 3325 dagar vid makten var till stora delar en arena för kritiska röster och alla talade givetvis i egen sak. Resultatet blev ändå ett rappt, kritiskt och mycket strategiskt klippt reportage.

Med undantag för Pär Nuder och några få andra, var bilden av statsministern närmast entydig. Och detta trots att den kom från helt skilda läger. Sammantaget: Persson är en maktfixerad och auktoritär typ som har sett sina bästa dagar. Socialdemokraterna är ett
parti i kris.Det intressantaste inslaget var i mitt tycke Kurt Johannesson, professor i retorik, som helt utan egna baktankar analyserade Perssons språk och metoder.
Annars är det ju onekligen vid sådana här tillfällen man funderar lite extra mycket på begreppet tredje statsmakten. Hur mycket bidrar ett sådant här program till att putta Persson och socialdemokraterna lite närmare kanten inför nästa val? Hur många bonuspoäng får de av att partiledaren klappar marsvin hos Luuk? Det finns stunder när man tror att det politiska spelet bara pågår i medierna och ingen annanstans.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons