Annons
X
Annons
X

Entreprenörs-Sverige på tå – vem gjorde årets bragd?

En algbonde, en digital vårdcentral och en hälsorebell ingår i startfältet för årets upplaga av SvD Affärsbragd. För fjärde året i rad delar SvD ut medalj till en entreprenör som utmärkt sig utöver det vanliga. Från och med i dag har läsarna hela makten att skicka fem finalister direkt till final. Ta chansen och rösta på din favorit här.

SvD Affärsbragd 2017
Jessica Löfström vann fjolårets pris som delades ut på Stockholmsmässan.
Jessica Löfström vann fjolårets pris som delades ut på Stockholmsmässan. Foto: Tomas Oneborg

– Priset har betytt mer än vad jag någonsin kunde tro! Det har gjort mig starkare och gett mig en gedigen plattform för mitt nya krig – att tillsammans med Byggnads krossa den svarta sektorn och lyckas med att få till en sund byggsektor, på riktigt, säger Jessica Löfström.

Hon belönades med SvD Affärsbragd 2016 för sitt mod att utmana en traditionell bransch som byggsektorn med sitt bemanningsbolag Expandera Mera.

Nu är det åter dags att rikta strålkastarljusen på drivna och framgångsrika entreprenörer i landet. Priset SvD Affärsbragd instiftades 2014 och går till en entreprenör som haft modet att utmana etablerade aktörer eller monopol och skapat nya affärsmöjligheter.

Annons
X

Bland årets kandidater finns exempelvis gänget bakom Klarna, uppstickaren inom digital sjukvård med grundarna av Kry, Sellpy som utmanat återvinningsbranschen, e-handelsveteranen Pär Svärdson och hälsorebellen Renée Voltaire som byggt upp ett eget matimperium.

Totalt tio entreprenörer gör upp om hederstiteln, fem går till final. Här är det läsarnas röster som avgör vilka. De fem med flest röster har finalbiljetten klar. Här kan du rösta på din favorit.

Prisutdelningen äger rum på SM i Ung Företagsamhet i Stockholm och prisutdelare är prins Daniel. Foto: Tomas Oneborg

Nytt för i år är SvD:s nomineringskommittée som gallrat ut kandidater i samarbete med organisationen Företagarna. I kommittén sitter bland andra Günther Mårder, vd på Företagarna, Jessica Stark, grundare av startup-nätverket SUP46, Cecilia Nyqvist, vd för Ung Företagsamhet, Ashkan Pouya, grundare av Serendipity och representanter från SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är alltid ett svårt arbete men kanske särskilt svårt just nu eftersom entreprenörs-Sverige kokar. Senaste decenniets förebilder bland entreprenörer har fått allt fler smarta och driftiga personer att våga gå sin egen väg. Det är roligt, men gör samtidigt detta nomineringsarbete svårare, säger Günther Mårder till SvD.

  Det är modiga passionerade och banbrytande entreprenörer som verkligen är inspirerande förebilder som företagsbyggare.

  Vad utmärker årets kandidater?

  – Många av de nominerade entreprenörerna är utpräglade utmanare. De vågar utmana gamla strukturer där de befintliga aktörerna haft det för bra för att orka förändra sig. Många av entreprenörerna har vågat tänka nytt och dragit fördel av ny teknik och digitala möjligheter.

  Cecilia Nyqvist på UF instämmer.
  – Vi försökte hitta en bredd i branscher och affärsidéer, med en bragdtanke mixad i blandningen. Det var något av en utmaning då det numera finns så många entreprenörer värda att hylla. Ett lyxproblem kan man säga.

  Svenska Dagbladets medalj för årets affärsbragd. Foto: Tomas Oneborg

  Vad är en affärsbragd?

  – Från att börja med två tomma händer till att man med sin produkt eller tjänst har lyckats revolutionera en bransch. Då krävs inställningen att ingenting är omöjligt, säger Jessica Stark som lyfter modet hos årets kandidater.

  – Det är modiga passionerade och banbrytande entreprenörer som verkligen är inspirerande förebilder som företagsbyggare.

  2014 gick priset till entreprenören Ida Backlund, 2015 till grundarna av Spotify Martin Lorentzon och Daniel Ek och i fjol tilldelades Jessica Löfström titeln.

  En jury utser slutligen vinnaren och prisutdelningen äger rum på SM i Ung Företagsamhet i Stockholm den 8 maj med prisutdelare prins Daniel.

  SvD Affärsbragd stöds av Carnegie som är huvudsponsor. Läs mer om varje kandidat och rösta här.

  Här är årets kandidater.
  SvD:s nomineringskommitté överlägger. Saknas på bilden gör Günther Mårder, vd Företagarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
  Jury för SvD Affärsbragd 2016. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
  Vem ska få entreprenörspriset SvD Affärsbragd? Rösta här! svd.se
  Annons

  Jessica Löfström vann fjolårets pris som delades ut på Stockholmsmässan.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6

  Prisutdelningen äger rum på SM i Ung Företagsamhet i Stockholm och prisutdelare är prins Daniel.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 6

  Svenska Dagbladets medalj för årets affärsbragd.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 6

  Här är årets kandidater.

  Bild 4 av 6

  SvD:s nomineringskommitté överlägger. Saknas på bilden gör Günther Mårder, vd Företagarna.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 6

  Jury för SvD Affärsbragd 2016.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X