Annons

Entreprenörer: Hylla bolag som betalar skatt

Att betala skatt är i viss mån frivilligt. Därför bör den skatt företag betalar ­göras transparent och lättillgänglig av Skatteverket. Ska vi få fler skattebetalare behöver vi hylla dem som betalar skatt, skriver entreprenörerna Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson.

Under strecket
Publicerad

Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson

Foto: Pressbild, Lia Cederström, pressbildBild 1 av 2

Hur är det möjligt att vi inte vet vilken skatt företagen betalar? Det skriver Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson.

Foto: Christine Olsson/TT (Arkiv)Bild 2 av 2

Alla som driver lite större företag vet att man kan styra hur mycket skatt man betalar. Därför blir företags­skatter i någon mån frivilliga. Ska vi ha ett samhälle i världsklass måste alla krafter hjälpas åt. Framgångsrikt företagande och dess skatteintäkter är avgörande för landets välfärd. Vi vet också att de flesta som lever i vårt land vill bidra till att göra landet bättre oavsett om man är kund, medarbetare eller företagare.

Vi tycker därför att det är frustrerade att se att många företag väljer att undvika skatt. Låt oss sätta det i ett perspektiv med en reflektion från ett av Founders Alliance medlemsföretag, Centigo. De startade en insamling i samband med flyktingkatastrofen 2015 och skänkte 250 000 kronor till en hjälporganisation. De blev omedelbart hyllade för sin generositet av både anställda och andra i sin omgivning. Även om det kändes helt rätt att skänka pengarna växte en känsla hos dem av att något var fel. De bestämde sig därför för att ta reda på hur mycket skatt deras företagsgrupp hade bidragit med sedan företaget startades 2002. Den siffra de tillslut fick fram var cirka 1 400 000 000 kronor, inklusive bolagsskatt, arbetsgivaravgifter, moms och A-skatt. Beloppet är över femtusen gånger mer än gåvan de hyllades för. Ändå har ingen någonsin uppmärksammat att deras verksamhet bidragit till Sverige med dessa pengar.

Annons
Annons
Annons