Annons
X
Annons
X

Entreprenörer: Hylla bolag som betalar skatt

Att betala skatt är i viss mån frivilligt. Därför bör den skatt företag betalar ­göras transparent och lättillgänglig av Skatteverket. Ska vi få fler skattebetalare behöver vi hylla dem som betalar skatt, skriver entreprenörerna Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson.

Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson
Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson Foto: Pressbild, Lia Cederström, pressbild

DEBATT | TRANSPARENS

Välgörenhet är viktigt, men börja med att betala skatt!

Alla som driver lite större företag vet att man kan styra hur mycket skatt man betalar. Därför blir företags­skatter i någon mån frivilliga. Ska vi ha ett samhälle i världsklass måste alla krafter hjälpas åt. Framgångsrikt företagande och dess skatteintäkter är avgörande för landets välfärd. Vi vet också att de flesta som lever i vårt land vill bidra till att göra landet bättre oavsett om man är kund, medarbetare eller företagare.

Vi tycker därför att det är frustrerade att se att många företag väljer att undvika skatt. Låt oss sätta det i ett perspektiv med en reflektion från ett av Founders Alliance medlemsföretag, Centigo. De startade en insamling i samband med flyktingkatastrofen 2015 och skänkte 250 000 kronor till en hjälporganisation. De blev omedelbart hyllade för sin generositet av både anställda och andra i sin omgivning. Även om det kändes helt rätt att skänka pengarna växte en känsla hos dem av att något var fel. De bestämde sig därför för att ta reda på hur mycket skatt deras företagsgrupp hade bidragit med sedan företaget startades 2002. Den siffra de tillslut fick fram var cirka 1 400 000 000 kronor, inklusive bolagsskatt, arbetsgivaravgifter, moms och A-skatt. Beloppet är över femtusen gånger mer än gåvan de hyllades för. Ändå har ingen någonsin uppmärksammat att deras verksamhet bidragit till Sverige med dessa pengar.

Annons
X

Vi frågar oss därför, hur är det möjligt att vi missar att uppmärksamma alla de företag som väljer att bidra med skatt till vårt samhälle? Hur är det möjligt att vi inte vet vilken skatt företagen betalar?

Det intressanta är att företag helt lagligt kan välja att behålla stora delar av de tänkta skattepengarna. Bolagsskatt kan undvikas genom den populära så kallade räntesnurran. Ett bolag i ett annat land lånar då ut pengar till en så hög ränta att hela vinsten försvinner ur Sverige. Den kreative kan hitta på oräkneliga lösningar för att trolla bort vinst och olika skatter. Till dess hjälp finns en växande industri av rådgivare som lever på optimering av skatt för entreprenörer och dess företag. Med ökad globalisering och digitalisering uppstår i rask takt nya möjligheter att undvika skatt inom områden som vi tidigare trodde var skyddade av våra gränser. Regleringar och lagar hinner inte med. Skattebasen för välfärds-Sverige är hotad. Konkurrensen snedvrids utan att vare sig kunder och medarbetare vet om det. Vår poäng är det inte bara går att jaga skattesmitare och stoppa skatte­planeringslösningar med mera regler. Vi måste samtidigt få företag att vilja betala skatt i Sverige!

Vi anser att den skatt som företag betalar bör ­göras transparent och lättillgänglig av Skatteverket. Finns informationen tillgänglig kommer marknaden troligen själv skapa rankinglistor, tävlingar och utmärkelser etc. När det väl syns vad man betalar kommer företag och entreprenörer som betalar skatt att värde­sättas, vilket kommer att stimulera fler att vilja göra rätt för sig, under förutsättning att skattetrycket upplevs legitimt. Vi är övertygade om att anställda kommer välja att jobba på företag som gör rätt för sig. Kunder och inköpare kan välja bort de som inte bidrar. Skattebetalande företag kan gynnas när vi använder våra gemensamma pengar vid offentliga upphandlingar. Låt företag redovisa skatten på första sidan i årsredovisningen tillsammans med vinsten. Skatt borde givetvis också vara en självklar del av hållbarhetsredovisningen.

Nu kan företag enkelt samla poäng som ”good citi­zens”, till exempel genom att skänka ”småpengar” till välgörande ändamål. Välgörenhet är viktigt, men börja med att betala skatt!

Ska vi få fler skattebetalare behöver vi hylla företag som betalar skatt! Founders Alliance verkar för att entreprenörer och samhälle ska utvecklas i symbios, och ser redan skatt som ett avgörande kriterium för att få utmärkelsen Årets Grundare. Tillsammans anser vi att vi kan göra mer. Vi borde alla hylla de bästa skattebetalarna, till exempel genom att fira dem storstilat med medalj i stadshuset. I väntan på det hoppas vi att Skatteverket åtminstone börjar skicka julkort till alla duktiga skattebetalare.

Transparens kring skatter och ett legitimt skatte­tryck är den tvåvägslösning som vi tror krävs för att företag ska välja att betala den skatt som behövs för att skapa ett fantastiskt Sverige.

Johan Waller

grundare/partner Centigo

Jessica Löfström

grundare/vd Expandera Mera

Niclas Carlsson

grundare/vd Founders Alliance

Annons

Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson

Foto: Pressbild, Lia Cederström, pressbild Bild 1 av 2

Hur är det möjligt att vi inte vet vilken skatt företagen betalar? Det skriver Johan Waller, Jessica Löfström och Niclas Carlsson.

Foto: Christine Olsson/TT (Arkiv) Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X