Annons
X
Annons
X

Enström: ”Sverige ska ha beredskap”

Försvarsminister Karin Enström (M) beskriver den ryska flygövningen som en del i ett ”utökat och förändrat övningsmönster”. Men hon vill inte svara på om hon tycker att Sverige borde reagerat på övningen eller inte.

– De avvägningar och bedömningar man gjorde inför detta kan jag inte kommentera, säger hon.

Karin Enström (M), försvarsminister.
Karin Enström (M), försvarsminister. Foto: SCANPIX

Det var på långfredagsnatten som de ryska planen övande på att anfalla Sverige utan att Sverige hade kapacitet att besvara närmandet. För SvD har försvarsmaktens insatschef bekräftat att det
saknades plan i incidentberedskap.

Flera av
försvarsutskottets politiker har ställt sig kritiska till att Sverige inte sände upp några plan under övningen. Händelsen kallas ”förvånande”, ”allvarlig” och ”ett misslyckande”.

Försvarsminister Karin Enström är mer försiktig i sin reaktion.

Annons
X

– Sverige ska ha en incidentberedskap och det är försvarsmakten som står för den, det ingår i försvarsmakten uppgifter. Sedan är det så att den exakta utformningen av incidentberedskapen är ingenting som ska kommenteras offentligt och det är försvarsmakten som gör bedömningen i den enskilda situationen, säger hon.

Enligt Karin Enström hade man vetskap om övningen innan den ägde rum.

– Jag uppfattar det som att man kände till det här och att den var utannonserad i förväg. Sedan de avvägningar och bedömningar man gjorde inför detta det kan jag inte kommentera, säger hon och tillägger:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men det vi kan se är att det är en del i ett utökat och förändrat övningsmönster som vi ha sett under senare tid. Det här känner vi till och det här följer vi noga.

  Tycker du att det är upprörande med den här typen av övningar från ryskt håll?

  – Vi ska komma ihåg att det svenska luftrummet har inte kränkts. Men det är klart att vi uppmärksammar och lägger till det här i bedömningen av utvecklingen av den ryska förmågan och det ryska uppträdandet.

  Karin Enström påpekar att försvarsberedningen arbetar med en omvärldsanalys, inklusive en analys av utvecklingen i Ryssland, och drar slutsatser om vad det innebär för svensk försvars- och säkerhetspolitik.

  – Det blir en viktig del inför det inriktningsbeslut som vi ska fatta. Vi kan se att man bygger upp sin förmåga, och man utökar sina övningar, säger Karin Enström.

  På frågan om det överraskade henne att Sverige inte lyfte med några plan under övningen på långfredagen svarar hon:

  – Vi ska ha en incidentberedskap och den består av flera delar. Det är regeringen som styr vilka beredskapskrav i stort som gäller inklusive incidentberedskapen och sen är det försvarsmakten som i detalj utformar hur den ska se ut. Jag förutsätter att försvarsmakten ständigt anpassar och utvecklar sin incidentberedskap och också drar erfarenhet av den här typen av övningar, säger Karin Enström.

  Hon vill inte kommentera hur hon ser på att Nato regerade med flyg, men inte Sverige.

  – Det får Nato själva svara på. Vi vet att det är Danmark nu som genomför air policing över Baltikum och man kan ju välja att göra på lite olika sätt beroende på vad man ser. Det är viktigt att vi har en incidentberedskap, detaljutformningen styr försvarsmakten och jag förutsätter att man ständigt anpassar och utvecklar den, upprepar hon.

  Om att det finns de som anser att incidenten visar att Sverige borde gå med i Nato säger hon:

  – Som sagt, vi ska ha en incidentberedskap, den kan vara utformad på lite olika sätt över tiden.

  Hon tycker inte att händelsen behöver tas upp med Ryssland.

  – I allmänhet så ska vi med alla våra grannländer ha en dialog kring olika frågor, men när det handlar om kräkningar finns det en särskild ordning för det. Och det här var inte en kränkning.

  Kände du till övningen?

  – Jag får ju ständig information men exakt vilken information och när det kan jag inte kommentera. Men vi har god omvärldsbild i från försvarsdepartementets sida.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Så här övade Ryssland anfall mot Sverige svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Karin Enström (M), försvarsminister.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X