Annons
X
Annons
X

Enström backar om Saudiuttalande

Försvarsminister Karin Enström (M) backar nu från sitt tidigare uttalade om att Saudiarabien inte är en diktatur. ”Om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Av TT
(uppdaterad)
Karin Enström utsågs till försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt.
Karin Enström utsågs till försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: YVONNE ÅSELL

I en intervju i Ekot på måndagsmorgonen ville försvarsministern inte kalla Saudiarabien för en diktatur.

– Vi gör inte listor på länder, men man kan väl helt klart säga att det inte är en demokrati, sade hon då, men konstaterade också att landet grovt bröt mot mänskliga rättigheter och inte höll allmänna val.

Efter kritik under dagen väljer hon att korrigera uttalandet.

Annons
X

”Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki, där det förekommer grova brott mot mänskliga rättigheter. Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur”, skriver hon i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Valet att inte kalla landet en diktatur kritiserades från flera håll, bland annat från regeringskollegan Jan Björklund (FP).

– Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer, och det bör inte råda någon oklarhet om Sveriges position, sade han till TT.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På frågan om varför försvarsministern uttalat sig så försiktigt svarade han:

  – Jag vill inte spekulera i varför hon har uttryckt sig så, det får försvarsministern själv svara på, det kanske är ett missförstånd, men det får inte råda någon oklarhet om att Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer.

  Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin reagerade också på försvarsministerns uttalande i Ekotintervjun.

  – Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, sade han till TT.

  – Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna, och det borde regeringen kunna säga. Jag minns i valrörelsen 2006, då de borgerliga sade att det skulle införa en moralisk kompass i utrikespolitiken. Men det här är ju en moralisk kollaps, sade Urban Ahlin under måndagen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Karin Enström utsågs till försvarsminister av statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X