X
Annons
X
5 x Scrooge: Katja Kudinoff, Nils Holm, Neve Adolfo, Olof Neppelberg och Rickard Hasslinger spelar alla Ebenezer Scrooge, den gamle snåle, vresiga lånehajen i Dickens julsaga.
5 x Scrooge: Katja Kudinoff, Nils Holm, Neve Adolfo, Olof Neppelberg och Rickard Hasslinger spelar alla Ebenezer Scrooge, den gamle snåle, vresiga lånehajen i Dickens julsaga. Foto: Lars Pehrson

Enskedespelet satsar på extravagant julspel

Långläsning

Enskedespelet fyller 35 år och är mer livaktigt än någonsin. Här kan alla oavsett ålder och bakgrund spela teater och prova roller och hattar – bli sedd och viktig – samtidigt som man lär sig att fungera som del av en grupp. Det här året kommer julen tidigt till Margaretaparken, med hjälp av Dickens "En julsaga".

Margaretaparken är egentligen en väldigt liten tallskog, gisslantagen av Enskedes prydliga villor, där barn leker och feta katter ogenerat smyger på jakt efter småfåglar. För många av oss, som bara besöker parken en gång om året, är det rödgrå cirkustältet en självklar del av grönskan där det ligger som en yster borg. Nynäsvägen brusar en bit bort, barrbacken doftar varmt av kåda.

Enskedespelet har hållit till här sedan 1983, då man gav den första iscensättningen: en kollektivt berättad historisk skildring runt tillkomsten av Enskedeområdet. 35 år har gått sedan dess och även om tältet är ett givet inslag är något annorlunda just det här året. Det är ju höst. Man hann inte med någon sedvanlig vårpremiär och eftersom man detta år spelar "En julsaga" av Charles Dickens passar det bra att koltrastarna tystnat och kvällarna mörknar. Snart ska kullar av små ystra barn som ser ut som pepparkakor, änglar och glittriga julgranskulor ta över manegen. Man ska spela ända till och med början av oktober.

5 x Scrooge: Katja Kudinoff, Nils Holm, Neve Adolfo, Olof Neppelberg och Rickard Hasslinger spelar alla Ebenezer Scrooge, den gamle snåle, vresiga lånehajen i Dickens julsaga.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 10

Julpynt kan också kramas. Enskedespelat handlar om att skapa något tillsammans.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet Bild 2 av 10

En rekvisitagås som ska räcka hela september.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 10

Total koncentration vid sminkspegeln.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 10

Johanna Huss har varit regissör och konstnärligt ansvarig för Enskedespelat sedan 2001 och skapat nio uppsättningar.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 10

En guldstjärna beredd att smycka julen.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 10

Ylva Granelli Larsson ställer upp som syhjälp.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 10

Forna tiders andar tar en svängom.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 10

Ett lyckligt slut repeteras.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 10

Tältresning i Margaretaparken, en tradition sedan 1983.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X