Ofta påstås att det är svårt att veta vad man ska äta för att må bra. Olika kostexperter framhåller än det ena och än det andra. Budskapet är att du behöver deras hjälp, att du måste köpa boken och äta produkten. I själva verket är det enkelt. Efter ett årtionde i köttets tecken blickar vi framåt mot grönsakens år.
För oss lite specialiserade journalister som år efter år på betald arbetstid följer floden av vetenskapliga rapporter framstår ofta matdebatten som aningen onyanserad.
Sanningen är att vi mycket väl vet vad som är bäst. Vi har vetat det länge och så gott som all forskning bekräftar på ett ganska stereotypt sätt bilden.
Kalla det medelhavskost, DASH-diet eller något helt annat. Bäst mår den som äter mycket grönsaker och ganska lite animaliska produkter och då mest fisk och fågel. Ta gärna ett glas vin också. Och ordentligt med fett.
Det viktigaste tycks vara att maten är varierad, färsk och lågt processad. Transfett är livsfarligt och socker är skadligt, men gott i små doser. Frukt brukar också ingå i kosten hos de som är friskast och lever längst, lite oklart varför.
Varför är detta självklara budskap så misstänkliggjort?
För 50 år sedan såg forskarna att hjärtinfarkterna steg och trodde att fettet var boven. De hade fel, förutom transfettet, men på köpet fick vi vitt mjöl och socker. Följden: en fetma- och diabetesepidemi.
Idag fylls bokhandlarna med LCHF-kokböcker där LC står för lite kolhydrater och HF för mycket fett.
Vad får vi på köpet den här gången? Svaret är HP, och då menar jag inte såsen utan Högt animaliskt Protein.
Gynnsamma effekter av ensidigt köttätande finns aldrig med i de otaliga studier som vi journalister tuggar oss igenom. Där är en kost med mycket animaliskt protein en ständig motpol som leder till cancer, hjärtsjukdomar och för tidig död.
Så rekommenderas du äta