Annons
X
Annons
X

Ensamstående kan få större rut-avdrag

Näringsminister Maud Olofsson kan tänka sig att ge ensamstående föräldrar ett större rut–avdrag för till exempel barnvaktstjänster. Oppositionen vill fortfarande slopa avdraget helt och satsa på annat som subventionerad hämtmat och bättre stadsplanering.

Foto: SCANPIX

– NÄRINGSMINISTERN INTE FRÄMMANDE FÖR UTÖKADE SUBVENTIONER

Som
SvD berättar idag är kärnfamiljen barnvaktsbranschens bästa kund. Vår enkät till de största förmedlingarna, som sysselsätter över 3 300 barnvakter, visar att endast ett fåtal av kunderna är ensamstående. Näringsminister Maud Olofsson (C) öppnar nu för att ge ensamstående större subventioner.

– Jag tycker att man kan fundera över hur man ska underlätta för ensamstående med utgångspunkt i att man ska kunna leva på sin egen lön. Det kan vara med dubbla jobbskatteavdrag, eller att man till exempel ger ensamstående en ökad subventionsgrad inom rut, säger hon.

Maud Olofsson säger att hon har fört diskussioner om att utveckla rut-avdraget med övriga i alliansen utan framgång. Tidigare har avdraget varit i sin linda menar centerledaren, nu kan man börja fundera över eventuella förändringar.

Annons
X

– Efter år av pigdebatt har vi nu ett samtalsklimat där vi kan prata om att köpa tjänster utan skam. Jämför man med före avdraget var det ju ingen som hade råd överhuvudtaget.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avböjer att kommentera SvD:s granskning, men Veronica Palm (S) – gruppledare i riksdagens skatteutskott och nyligen invald i partiets verkställande utskott – vill skrota avdraget och istället satsa på fler offentligt finansierade tjänster.

– Vi behöver bygga in de sociala relationerna istället för att uppmuntra till att köpa dem externt. Hälsosam hämtmat som lagas i förskolan kök och bättre stadsplanering kan vara ett sätt, ett annat att man hjälps åt och till exempel hämtar varandras barn.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, vill ha en aktionsplan för ensamstående föräldrar.

– Det här är resultatet av tjugo års total brist på politiskt ansvar för den här gruppen. De har halkat efter.

I stället för rut-avdrag vill hon se förskolor med öppettider på obekväm arbetstid och att alla ska ha rätt att jobba heltid.

– Vi behöver en bra sjukförsäkring och en bra arbetslöshetsförsäkring så att de här människorna slipper gå runt med en klump i magen av oro för ekonomin. Rut är inte lösningen på det problemet.

Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet, ser inga problem med att barnvaktsbranschen framför allt nyttjas av familjer med god ekonomi och två föräldrar.

– Det är där som behovet möjligen är störst, det är där som vardagspusslet har minst marginaler. Det finns ett större behov eftersom den stora bristvaran är tid.

På vilket sätt har ensamstående mer tid, menar du?

– Ja behoven finns där också, men de är större i situationer där bägge jobbar.

Men den bilden känner näringsminister Maud Olofsson inte igen.

– Absolut inte. Det är klart att det är lättare att vara två, både i det ekonomiska och i uppfostran.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X