Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Är det synd om männen?

”Undervisa pojkar och flickor i separata klasser”

Intresset har varit stort för SvD Kulturs artikelserie ”Är det synd om männen?”. Många läsare har hört av sig till redaktionen eller kommenterat artiklarna i sociala medier. Här är ett axplock av de många reaktioner som strömmat in.

Artikelserien om hur svenska män klarar sig allt sämre i samhället har engagerat läsare.

Foto: Herman Ronninger/TT Illustration: SvD Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Artikelserien om hur svenska män klarar sig allt sämre i samhället har engagerat läsare.
Artikelserien om hur svenska män klarar sig allt sämre i samhället har engagerat läsare. Foto: Herman Ronninger/TT Illustration: SvD

”Bra att ämnet tas upp”

”Intressant och aktuellt ämne. Många män verkar använda sig av sina kvinnliga partners som emotionella utombordsmotorer, och när de blir utan motorn så finner de sig plötsligt utan bekantskaper, för det är kvinnan som stått för allt emotionellt arbete; allt från att komma ihåg svärmors födelsedag till att ta med blommor till värdinnan när chefen bjuder hem. Dessa män har aldrig varken fått lära sig hur man gör eller fått förståelse för hur viktigt arbete det är. Därför blir de ensamma.

Och de är ju inte i mindre behov av sällskap bara för att de inte vet hur man gör för att underhålla sociala kontakter. Bra att ämnet tas upp, det är ett stort problem, både för kvinnorna som får göra arbetet, och för männen, som inte lärt sig att ta hand om sig själva.”

– Lisa

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

”Män är inte onödiga!”

”Männen är inte onödiga! Den dan jag hittar mannen i mitt liv ska han känna sig som en också!”

– Anneli

”Pojkar och män – bli inte offer”

”Pojkar och män: bli inte offer, utan ta tag i den nya situationen och jobba med de nya rollerna. Det är en spännande utveckling och bör göras i samklang med de än mer jämställda tjejerna och kvinnorna”

– Sussi

”Min man är ett fantastiskt levande motbevis!”

”Min uppväxt präglades av manshat. Alla män var dåliga bara pga att de var män. För min del var jag inte svår att övertyga, min pappa lämnade mycket kvar att önska, så mamma hade rätt!”

Detta med bröstmjölken, träffade jag trots allt min blivande man och insåg slutligen att tesen ”män är värsta tänkbara varelser” inte stämmer! Min man och min svärfar var två fantastiska levande motbevis!

Att min pappa inte "var i ordning " hade ingenting med könet att göra, han som individ var problemet.

Av denna anledning uppskattar jag verkligen att ämnet tas upp!”

– Anonym

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 7

Twittrade dikt om manlig ensamhet

En läsare twittrade en dikt efter att ha tagit del av Margit Richters text ”Hur mycket manlig ensamhet tål Sverige”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 7

  ”Försök inte släcka eld med eld”

  ”Låt oss inte göra samma sak tillbaka, försök inte att släcka eld med med eld. Låt oss visa att vi är bättre än så! Låt oss vara för något vettigt istället för att vara emot som alla andra är det. Låt oss vara för jämställdhet istället för att vara emot människor som trotsar den.”

  – Mårten

  ”En sexist är alltid en sexist”

  ”Väl skrivet, dock tror jag inte ord som omvänd sexism och manbashing behövs, för en rasist och/eller sexist är alltid just en rasist och/eller sexist oavsett med vilket epitet denne presenterar sig.”

  – Alexander

  ”Män måste sluta tycka synd om sig själva”

  Önskar verkligen att denna artikel vore ett skämt. På allvar, vem tror att kvinnor och minoriteter inte får utstå tusen gånger värre saker än de män artikeln försöker "stå upp för?" Vem tror att "det är viktigt att uttrycka sig respektfullt om kvinnor" verkligen EFTERFÖLJS av män? Och vem fan kan ha missat att det är viktigt att prata om just för att kvinnor och minoriteter utsätts för en massa hat? Sexistiska män SKA kallas sexister, de får bara vänja sig och sluta tycka synd om sig själva om de inte är redo att sluta vara en del av problemet och bli en del av lösningen.”

  – Cecilia

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 7

  ”Inför separata klasser för pojkar och flickor”

  ”Flickorna ligger ju före i utveckling under de kritiska grundskoleåren. När pojkarna kommer ifatt och i vissa faktorer går om har skadan av att prestera sämre än flickorna i grundskoleåren redan skett och självförtroendet och studieintresset kan då vara svårt att återupprätta. Lösningen skulle nog vara att undervisa pojkar och flickor i separata klasser men i samma skola.

  Ända fram till cirka 1963 hade de flesta skolor separata pojk- och flickklasser och de flesta högre allmänna läroverk till och med separata skolor. En återgång till ett sådant system skulle respektera fasförskjutningen i pojkars och flickors fysiska och intellektuella utveckling och undvika det du befarar i ditt slutavsnitt.”

  – Ragnar

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: IBL Bild 1 av 1

  Bild 6 av 7

  Foto: IBL

  ”Den ojämställde mannen mår dåligt”

  ”Jag tror att den jämställde mannen mår bra. Han som tillsammans med sin livspartner fostrar barn, jobbar tillsammans för sitt gemensamma hem och trivs med sitt liv.

  Den man som inte finner sig tillrätta i ett någorlunda jämställt samhälle utan vill backa och ha det som på 50-60-talet, han mår dåligt för så ser inte samhället ut idag och då är det svårt att hitta sin identitet. Många av de sistnämnda männen åker till Thailand eller Östeuropa för att hitta sin livspartner och innan de hamnar där mår de säkert dåligt.

  Samhället har förändrats och då måste människor göra det också.
  Sedan har det av tradition varit svårt för män att prata känslor, förhoppningsvis blir nästa generation pojkar/män bättre på det. Det gäller att det finns bra manliga förebilder i media, skolan och bekantskapskretsen.”

  – Lotta

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 7 av 7

  Tack från en fembarnsfar

  ”Tack för en artikel som borde skrivits för så länge sedan. /…/ Du skriver inte bara bra utan trycker också på en samtidsfråga som är lika relevant och viktig som närmast tabubelagd i dagens debatt. Symptomatiskt är att det krävs en kvinna bakom pennan. /…/

  Oavsett vad, stort tack och många hälsningar från en man och pappa till fem strålande barn (alla flickor!).

  – Martin

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X