Ensam hemma kan vara lite skönt

Var tredje tioåring klarar sig själv hemma på eftermiddagarna. – Jag tycker att det är skönt att vara ensam hemma, i alla fall om man är pigg. Om man är trött vill man att det ska vara någon hemma, säger Fredrik Durkin, 10 år.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Durkin, Alexander Abcijoglu och Alexander Holm går alla i fyran i Gärdesskolan i Stockholm. Efter skolan stannar de ibland kvar på skolans fritidsklubb, men oftast går de hem. – Jag är inte ensam för jag har min hund hemma och min mamma jobbar hemifrån, så hon är ganska ofta hemma, säger Alexander Holm.

Annons

För många tioåringar innebär steget upp i fjärde klass att de slutar gå på fritis. Visserligen finns det fritisliknande verksamhet på flertalet skolor, men den är inte lika påkostad som för mindre barn och lockar långt ifrån alla.

Många väljer i stället att gå hem själva eller med kompisar. Eftersom skoldagen ofta tar slut vid 13.30–14.30 innebär det att tioåringarna har några eftermiddagstimmar att själva råda över om deras föräldrar arbetar heltid.
Det är stor frihet för ganska små barn. Många klarar det
utmärkt och tar tillfället i akt att gå hem med kompisar och fixa mellanmål. Andra tar sig direkt till olika aktiviteter. Vissa känner sig ofta ensamma och önskar att fritis skulle finnas även i mellanstadiet.

Annons
Annons
Annons