RatchedEnormt snygg flirt med skräckgenren

Sarah Paulson
Sarah Paulson Foto: Netflix

Det är svårt att slita blicken från Netflix stiliserade retrofantasi om syster Ratcheds tid före ”Gökboet”. Men ju längre serien går desto mer haltar storyn.

Publicerad
Cynthia Nixon i en slugt besatt biroll som guvernörens sekreterare.

Cynthia Nixon i en slugt besatt biroll som guvernörens sekreterare.

Foto: Netflix
Annons

Det är svårt att tänka sig en figur mer förtjänt av en så kallad backstory än syster Ratched – den maktfullkomliga sadisten i Milos Formans filmatisering av ”Gökboet”, om ett mentalsjukhus där Jack Nicholsons rollfigur försöker göra uppror innan han, under överinseende av Ratched, lobotomeras in i total passivitet. 

Det är också svårt att tänka sig någon bättre lämpad för uppdraget än Ryan Murphy, kungen av revisionistdrama, som med ”Ratched” levererar sin tredje nya serie för Netflix på bara ett år. Han är förvisso främst producent här, men hans fingeravtryck finns överallt, från den exceptionellt drivna estetiken till det envetna skruvandet på perspektiven. För där han i exempelvis ”Hollywood” skildrar drömfabriken ur en underrepresenterad vinkel (queer och icke-vit) försöker han och showrunnern Evan Romansky med ”Ratched” ge sin huvudperson ett mänskligt djup bortom den entoniga ondska hon hittills fått representera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons