Annons

SovsågottEnormt nervig bladvändare om sexuella övergrepp

Anders Roslund (född 1961) har tilldelats flera priser, bland annat International Dagger för bästa europeiska krim och Glasnyckeln för bästa nordiska krim. Hans böcker ges ut på 36 språk.
Anders Roslund (född 1961) har tilldelats flera priser, bland annat International Dagger för bästa europeiska krim och Glasnyckeln för bästa nordiska krim. Hans böcker ges ut på 36 språk. Foto: Emil Eiman Roslund

Är deckare som handlar om våld mot barn verkligen berättigade? I det här fallet är svaret ja. Magnus Persson imponeras av en roman om utnyttjandets bottenlösa tragedi.

Under strecket
Publicerad

Vi möter återigen den gamle, buttre, och för varje dag som pensionen närmar sig, alltmer asociale kriminalkommissarien Ewert Grens. Hans favoritplats är och förblir den slitna soffan av manchester på arbetsrummet på Kungsholmen. Mazariner, kaffe från automaten i korridoren och Siw Malmkvist i kassettbandspelaren tillhör fortsatt livets få glädjeämnen. Hemmet i den spatiösa lägenheten på Östermalm undviks som vanligt så långt som möjligt. Desillusionen är konstant, men det är också, trots allt, Grens engagemang.

Två fyraåriga flickor försvinner under samma dag. Det kan inte vara en slump. Motarbetad av chefer, kolleger och även anhöriga, inleder Grens en egen inofficiell utredning tillsammans med sin gamle vapendragare Piet Hoffmann.

Annons
Annons
Annons