Annons
X
Annons
X

"Enormt bra läge för svenska företag i Iran"

Öppningen i Iran ger stora möjligheter för svenska företag. Det tror näringsminister Mikael Damberg (S). Men han beskriver också finansieringen av alla väntande affärer som den stora utmaningen.

Iranavtalet
[object Object]
Näringsminister Mikael Damberg var nyligen i Iran tillsammans med en svensk delegation. Foto: Yvonne Åsell

När sanktionerna mot Iran nu hävs öppnar det dörren för västerländska företag som vill in på en stor marknad med 82 miljoner invånare. Det är dessutom en marknad där det finns stora behov av grundläggande investeringar i vägar, telesystem, gruvor med mera.

– Till stor del handlar det om sektorer där Sverige har en stark ställning och där svenska företag har mycket att bidra med. Många svenska företag har också en fördel av att de varit i Iran länge och särskilt de som lyckats övervintra under sanktionerna har en enormt bra ställning, säger Mikael Damberg.

En uppenbar fråga är förstås hur Iran ska ha råd med alla investeringar landet behöver göra. Även om Iran får börja sälja olja så sker det i ett läge när oljepriset ligger på den lägsta nivån på tolv år.

Annons
X

– När sanktionerna lättas blir de tillgångar Iran har låsta utomlands fria. Men finansieringen blir den stora frågan framöver. Där har Sverige bra möjligheter att hjälpa till och det gynnar svenska företag, säger Mikael Damberg.

Inom kort kommer också Business Sweden att öppna ett nytt kontor i Teheran, Irans huvudstad. Business Sweden ägs gemensamt av staten och näringslivet och arbetar med att hjälpa svenska företag på exportmarknaden.

Räcker det, Iran måste väl vara en väldigt svår marknad att göra affärer på?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är verkligen ingen enkel marknad och det är också ett land med en stor grå ekonomi. Men Sverige har en fördel av att en procent av vår befolkning har sin bakgrund i Iran. De vet hur systemet fungerar och vilka man kan lita på i affärer och det kan vi dra nytta av, säger Mikael Damberg.

  Hur ser du överlag på att sanktionerna hävs?

  – Det är en stor händelse i världspolitiken och en seger för diplomatin i världen. Det är också en viktig seger för det iranska folket som varit isolerat länge och det kan få stor betydelse för konflikterna i regionen där Iran spelar en viktig roll.

  Finns det någon risk för att uppgörelsen faller samman?

  – Även om det är en stor händelse så är inte omvärlden naiv. Den kommer att följa varje steg Iran tar och se att landets ledning verkligen lever upp till vad man sagt.

  Vad innebär avtalet politiskt för Iran?

  – De reformvänliga krafterna ser det som en öppning och på sikt kan det leda till en mer öppen regim men vi är långt ifrån det i dag. Det sker omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran och varken Sverige eller EU kommer att upphöra med sin kritik i det fallet, säger Mikael Damberg.

  Annons

  Näringsminister Mikael Damberg var nyligen i Iran tillsammans med en svensk delegation.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X