Annons
X
Annons
X

”Enormt avbräck för SD”

Kent Ekeroth hoppar av som rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och lämnar samtidigt alla utskottsuppdrag i riksdagen. Ett sargat parti utser i morgon hans efterträdare. ”Det är två av Sverigedemokraternas skickligaste riksdagspolitiker som nu fått lämna sina poster som talespersoner”, säger journalisten Annika Hamrud till SvD.se.

Den senaste veckans avslöjanden om Sverigedemokraterna skördade igår sitt senaste offer. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth lämnar helt uppdraget som rättspolitisk talesperson och kommer efter sin ”time-out” inte längre att vara aktiv i något riksdagsutskott.

”På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor”, skriver Ekeroth i ett skriftligt uttalande. Avhoppet tvingar nu Sverigedemokraterna att formera om sin riksdagsgrupp. Flera riksdagsledamöter tvingas byta utskott och imorgon torsdag ska en rad nya talespersoner utses. Inte bara Ekeroth måste ersättas, utan även Erik Almqvist som förra veckan petades som ekonomisk-politisk talesperson.

– Det är två av Sverigedemokraternas skickligaste riksdagspolitiker som nu fått lämna sina poster som talespersoner. Det är klart att det är enormt avbräck för partiet, säger frilansjournalisten Annika Hamrud, som tillsammans med Elisabet Qvarford skrivit en reportagebok om partiet.

Annons
X

Med tunga uppdrag i Finansutskottet och Justitieutskottet har Erik Almqvist och Kent Ekeroth fram tills varit bland de mest aktiva SD-politikerna i riksdagen.

– Det tog rätt lång tid innan partiet kom in i riksdagsarbetet och då spelade de här två en enormt viktig roll. Bakom dem är det rätt tomt, och partiet måste nu hitta ny kompetens innan nästa val, säger Annika Hamrud.

SD-toppar tog till järnrör – se klippet

TV: ”Rädda” SD-män skrattar åt berusad man

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

Vad kan du om Sverigedemokraterna?

Testa dina kunskaper i
SvD:s quiz

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X