Enorma summor ska förverkliga FN:s nya hållbarhetsmål

På fredagen antas FN:s nya hållbarhetsmål med pompa och ståt i New York. Sjutton globala ambitioner om allt från utrotad fattigdom till fred och rättvisa ska förverkligas fram till 2030. Är det realistiskt? SvD har talat med Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN. "Målen ska ses som instrument för mobilisering", säger han.

Under strecket
Publicerad

Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Annons

GENÈVE På fredagen träffas världens ledare i FN:s generalförsamling för att klubba de nya hållbarhetsmålen som stötts och blötts i flera år. Det är hela sjutton mål som ska ersätta FN:s tidigare åtta millenniemål, och syftet är kort sagt att skapa en hållbar utveckling av vår planet. Bland målen finns bland annat att utrota fattigdom och hunger, rent vatten och sanitet till alla, utveckla hållbar energi och hållbara städer samt bekämpa klimatförändringarna och främja fred och rättvisa framtill 2030. Målen har fått kritik för att vara alltför omfattande och luddigt hållna.

Men Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, menar att hållbarhetsmålen ska ses som instrument för mobilisering för att förbättra en problemtyngd värld.

Annons
Annons
Annons