Annons
X
Annons
X

Enorma skattehöjningar ska få Frankrike i balans

Frankrikes president Francois Hollande lovade på söndagen att på två år få budgeten i balans och fart på ekonomin. Receptet är de största skattehöjningar på tre decennier.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Francois Hollande Foto: SCANPIX

Fyra månader efter tillträdet har den socialistiske presidentens popularitet sjunkit och han har anklagats för passivitet när det gäller den ekonomiska politiken. I en intervju för tv-kanalen TF1 på bästa sändningstid på söndagskvällen försökte han bevisa att han inte dragit fötterna efter sig.

- Jag har angett kursen och tempot...mitt mål är en återhämtningsplan och tidsramen är två år, sade Hollande.

I budgeten som läggs 28 september finns förslag om nedskärningar på 10 miljarder euro och höjda företagsskatter på lika mycket. Ytterligare 10 miljarder euro ska franska staten ta in på höjda inkomstskatter för hushållen.

Annons
X

LÄS MER:
Frankrike mot avgrunden

LÄS MER:
Fransk ekonomi väntas krympa

I synnerhet de allra rikaste ska betala för att vända ekonomin uppåt. De som tjänar över en miljon euro om året ska betala 75 procent i marginalskatt. En tröst kan dock vara att ”rikesmansskatten” troligen blir tillfällig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När ekonomin har återhämtat sig kan den slopas, sade Hollande och tillade att hans mål är att det ska ske på ungefär två år.

  Hollande räknar med en ekonomisk tillväxt på 0,8 procent 2013, en sänkning från den senaste prognosen som var 1,2 procent.

  - - -

  LÄS MER:
  Rika fransmän överväger landsflykt.

  Paris TT-Reuters-AFP

  Annons
  Annons
  X

  Francois Hollande

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X