Annons
X
Annons
X

”Enorm uppförsbacke för Socialdemokraterna”

Håkan Juholt kommer att få kämpa hårt för att locka tillbaka väljarna, tror de statsvetare som SvD pratat med. ”Stödet är nära det lägsta någonsin, men det har visat sig tidigare att det går att arbeta sig upp”, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin.

S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin. Foto: SCANPIX

Väljartappet på 8,1 procentenheter under en vecka är rekordstort. För att Socialdemokraterna ska kunna hämta tillbaka sin tidigare position krävs det nu att politiken hamnar i fokus, tror Jonas Hinnfors, som själv forskat om socialdemokratin. Den 6 oktober var stödet för partiet 35 procent, men föll under veckan som följde till 26,9 procent, visar den senaste SvD/Sifo-mätningen som redovisas i dag.

– Det kan svänga tillbaka om de tar lärdom av vad som hänt och börjar forma sin politik. Det gäller att inte hamna i att förklara sig hela tiden, vilket varit fallet under de senaste veckorna. Det såg vi redan i budgetproblematiken där det slirade en del, säger Hinnfors.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ju längre ett sådant arbete dröjer, desto fler kritiska röster kommer att höjas mot Juholt, tror han.

  Annons
  X

  – Partiet har nu en enorm uppförsbacke framför sig under ganska lång tid. Vi får se om de kan arbeta sig upp fram till valet, kanske går det inte ens tills dess, säger han.

  Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, tror inte att de kraftigt dalande siffrorna kommer att påverka valet 2014.

  – Över lag är folks minnen korta. Men det här sätter stor press på Juholt att snabbt få tillbaka politiken på agendan och inte klanta till något nytt. Vi statsvetare sa redan efter Libyen att nu får han nog se till så att det inte blir något mer slarv. Så kom det här med skuggbudgeten som havererade. Politiskt är det allvarligare. Han har inte råd med några fler misstag, säger Mikael Sundström.

  Annons
  Annons
  X

  S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X