Annons
X
Annons
X
Av TT, SvD

Guldmålad jättestaty av Mao förstörd

Den gigantiska guldmålade staty föreställande landsfader Mao Zedong som rests i Henanprovinsen i östra Kina, har förstörts, enligt statliga medier.

Foto: Imaginechina/IBL Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Foto: Imaginechina/IBL

Varför, är oklart, men enligt uppgifter till den statkontrollerade Folkets dagblad ska statyn har rest utan tillstånd av de lokala myndigheterna.

Maostatyn som var 36,6 meter hög, restes av en grupp kapitalister, till en kostnad av motsvarande 3,9 miljoner kronor. Bygget ska ha tagit runt nio månader.

Scrolla för att se bilder på Mao-statyn – samt andra uppmärksammade diktatorsstatyer genom åren.

Annons
X
Annons
X
Foto: Imaginechina/IBL Bild 1 av 2
Foto: Imaginechina/IBL Bild 2 av 2

Bild 2 av 9

Foto: Imaginechina/IBL

Foto: Imaginechina/IBL

Trots att Mao beskylls för miljontals dödsfall är den forne ledaren respekterad runtom i Kina, där Kommunistpartiet använder hans arv för att få folkligt stöd. En del kritiker på nätet påpekar att Henan var centrum för den stora svält på 1950-talet som krävde uppskattningsvis 40 miljoner liv. Svälten anses ha varit en följd av Maos ekonomiska politik.

Genom åren har många diktatorer fått jättestatyer resta – och krossade. Här några exempel:

Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

"Beskyddaren" blev staty i Turkmenistan

Foto: AP

I våras restes en 21 meter hög staty föreställande Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchammedov. Förgylld med 24 karats guld – till häst med en duva i handen. Berdymuchammedov kom till makten 2007 i den centralasiatiska före detta Sovjetrepubliken och fick i presidentvalet 88,9 procent.

Han efterträdde Saparmurat Nijazov, som också lät bygga en guldstaty till sin egen ära. Berdymuchammedov utlovade reformer och slut på personkulten som omgärdade Nijazov – men lite har förändrats. Han kallar sig ”Beskyddaren”, vilket också är guldfigurens namn i huvudstaden i huvudstaden Asjchabad.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Statyerna i Nordkorea

  Inför årsdagen av den forne ledaren Kim Jong-Il:s (1941–2011) död byggdes 2012 en enorm bronsstaty föreställande den avlidne diktatorn bredvid landsfadern Kim Il-Sung (1912–1994).

  Statyer över diktatorer som har fallit är många:

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 2
  Foto: AP Bild 2 av 2

  Bild 5 av 9

  Franco-statyerna försvann – en efter en

  Foto: AP

  Spaniens dikator Francisco Franco lät resa många statyer av sig själv runt om i landet. Franco dog 1975, men det dröjde länge innan alla statyerna hade tagits bort. 2007 beslutade det spanska parlamentet Cortes Generales, dominerat av socialistpartiet PSOE, att samtliga återstående statyer av Franco skall avlägsnas och att gator uppkallade efter honom skall byta namn. På bilden ovan plockas landets sista statyn i Santander bort den 18 december 2008.

  Här ett annat Franco-exempel från Guadalajara efter att statyn avlägsnats år 2005:

  Foto: AP

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Stalin – en jätte som föll

  Den forna Sovjet-diktatorn Josef Stalin (1878–1952) lät resa ett antal jättestatyer. Här en av dessa som föll under revolutionens dagar i Ungern 1956. Stora delar av den ungerska befolkningen jublade denna oktoberdag – dagen efter att revolten inletts i Budapest. Folkupproret slogs dock ner i början av november samma år.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 3
  Foto: AP Bild 2 av 3
  Foto: AP Bild 3 av 3

  Bild 7 av 9

  Saddam Hussein

  Foto: AP

  Saddam Hussein styrde Irak med järnhand från 1979 till 2003 och reste förstås ett antal statyer. Bilden som sekvensen ovan är hämtat ur har gått till historien då en staty föreställande diktatorn dras ner.

  Här ytterligare ett exempel. En Saddam Hussein-staty sprängs den 18 juli i Tikrit 2003:

  Foto: AP

  Foto: AP

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Sovjet föll – och så även Järn-Felix

  Sovjetstaten föll i augusti 1991. Då passade en stor skara människor på att fälla den jättelika statyn av den hemliga polisen KGB:s grundare Felix "Järn-Felix" Dzerzjinskij.

  Även statyer av Vladimir Lenin har varit utsatta:

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 2
  Foto: AP Bild 2 av 2

  Bild 9 av 9

  Foto: AP

  Här en skadad Lenin-staty utanför Tbilisi i Georgien 2009. Och så här såg det ut i Sankt Petersburg 2009. Statyn som förstördes föreställde Lenin under ett tal i staden 1917:

  Foto: AP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X