Enlight rusar på börsrockad

It-bolaget Enlight säljer börsplatsen och lämnar o-listan för Nya marknaden. Istället får Stockholmsbörsen ett nytt fastighetsbolag: Balder. Enlightaktien rusar på börsen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dagens Enlight flyttar verksamheten till Nya marknaden. Börsplatsen på Stockholmsbörsens o-lista tas över av det nybildade fastighetsbolaget Balder.
It-bolaget Enlight har haft tuffa år efter att it-bubblan sprack. Men samlade förluster på en halv miljard är nu en av de stora tillgångarna. Därtill kommer börsplatsen.

Förlustavdragen blir värdefulla i fastighetsbolaget Balder. Bolaget blir betydligt mer lönsamt att döma av historiska siffror.
Enlight är ett av Stockholmsbörsens minsta bolag. Ordförande Lars Ahlberg tycker att den nuvarande verksamheten är för liten för o-listan.
–†Det ger orimligt höga kostnader att vara på o-listan. På Nya marknaden får vi likviditet, men det kostar inte lika mycket, säger han.
Lars Ahlberg är också övertygad om att rockaden är en mycket bra affär för aktieägarna. Han tycks få medhåll.
Enlight hade ett börsvärde på 96 miljoner kronor när börsen stängde för midsommar. Men nu rusar aktien på dagens besked, upp 17 procent vid lunchtid.
De nuvarande aktieägarna kommer – vid sidan av Enlightaktierna – också att äga 5,5 procent i Balder. Plus att nya Enlight ska äga 1,5 procent i Balder.
Fastighetsbolaget kommer att äga hus till ett marknadsvärde på två miljarder och får ett eget kapital på 600 miljoner.
Balder bildas av Erik Selin Fastigheter Arvid Svensson Invest. De två bolagen kommer också bli huvudägare i Balder, med 54 respektive 26 procent av aktierna.
Det nya börsbolaget Balder har för övrigt inget att göra med Handelsbankens avknoppade fastighetsbolag med samma namn, enligt Lars Ahlberg.
Affären klubbas formellt på en extra bolagsstämma den 18 augusti. Redan nu har ägare med 77 procent av rösterna i Enlight sagt ja till affären.
Enlight placeras på O-listans observationsavdelning under en period.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons