Enlevering med lekfull ton i Göteborg

Inför uppsättningen av Mozarts komiska opera Enleveringen ur seraljen - premiär i Göteborg den 5 februari - var valet av regissör självklart: Askungens regissör Stina Ancker.

Under strecket
Publicerad
Annons

GÖTEBORG
Våren 2002 såg nämligen Göteborgsoperans chef Kjell Ingebretsen den rosade uppsättningen av Rossinis Askungen på Värmlands Musikteater. Den hade en lekfullhet och lätthet i anslaget som tog honom med storm.
I Karlstad hade Magnus Lindman - som tillsammans med regissören Stina Ancker startat Teater Mandrillen - svarat för en lekfull och humoristisk översättning. Så han fick uppdraget att göra nyöversättningen av Enleveringen som mera skulle tala till dagens publik.

Men i övrigt är operan inte moderniserad utan ett humoristiskt sångspel som utspelar sig hos en turkisk pascha på 1700-talet
Kajsa Larsson har gjort de tidsenliga kostymerna och scenografen Karin Lind de färgsprakande miljöerna. Dessa tre låg bakom Askungens framgång i Karlstad och det kändes naturligt för Stina Ancker att nu ta övriga två med till Göteborg.

Annons
Annons
Annons