Annons

Får resa över gränsen – oro för grannsämjan

Kravallstaketet mellan Haparanda och Torneå står kvar. Men från och med måndagen är det lättare för boende i gränssamhällen att resa över den finländska gränsen.

Skönt att gränsen öppnas lite, anser Haparandabor som TT har talat med. Samtidigt känner en del oro för grannsämjan.

Under strecket
Josefin Silverberg / TT
Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Lind, boende i Haparanda, tillsammans med sin vän Jukka Puuranen, boende i Torneå, vid gränsövergången mellan Sverige och Finland i Haparanda. "Jag är glad att jag kan ta mig över gränsen som svensk medborgare", säger Elisabet Lind, till TT.

Foto: Erik Simander/TT

Svenskar visar legitimation för gränspolis för att komma över till den finländska sidan.

Foto: Erik Simander/TT

En man som passerar gränsen mellan Haparanda och Torneå får visa upp legitimation för den finländska gränspolisen. Under måndagen lättar Finland på de gränsrestriktioner som gällt under pandemin. Åtminstone för boende i gränsområdena.

Foto: Erik Simander/TT

På måndagsförmiddagen är det endast ett fåtal personer i rörelse vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. En kvinna på cykel nekas passage till Finland eftersom hon inte har med sig de id-handlingar som fortfarande krävs för övergång.

Före pandemin var det en självklarhet för Haparandabor att kunna röra sig mellan länderna, inte sällan på daglig basis. De senaste månaderna har varit annorlunda och särskilda tillstånd har krävts för passage.

Annons
Annons
Annons