Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Pexels
Hälsa

Enkla knepet: så håller du energin uppe under hela arbetsdagen

Mörka eftermiddagar och en vinter som aldrig verka ta slut – att gå hem pigg från jobbet kan verka omöjligt. Men en ny studie visar att det finns en enkel lösning på problemet.

Oavsett hur dagen sett ut kan nog de flesta relatera till eftermiddagsdippen som infinner vid fyra-tiden. Våren och solljuset kommer givetvis att underlätta men det finns en åtgärd du kan ta till redan i dag. Ny forskning visar att en kort promenad kan vara lösningen på problemet.

Annons
X

En promenad på 15 minuter räcker för att få resultatet, visar studien som publicerades i Journal of Occupational Health Psychology. I studien fick 100 personer från olika yrkesgrupper dela upp sin halvtimmeslunch i två delar – där de först åt i en kvart och sedan ägnade sig åt en hälsosam aktivitet.

Hälften av gruppen fick ta en kort promenad i närliggande grönområde och de andra fick göra avslappningsövningar i en lugn miljö på arbetsplatsen. Studien pågick i tio dagar och när den var avslutad kunde deltagarna i båda grupperna konstatera att de koncentrerade sig bättre och kände sig mindre stressade. De som promenerade upplevde dessutom att de uppskattade lunchrasten mer.

– Kanske kan dessa typer av aktiviteter bidra till att man känner sig piggare när man lämnar jobbet och det kan i sin tur kan ha en positiv effekt på privatlivet, säger forskningsledaren Marjaana Sianoja som forskar i psykologi på University of Tampere.
Om du hävdar att du inte har tid att ta femton minuter ledigt bör du tänka om. Sianoja menar på att det lönar sig i slutändan eftersom du blir mer effektiv under eftermiddagen.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen