Annons

Enkelt sabotera samhällsviktig IT-struktur

Samhällsviktig IT-infrastruktur behöver ett betydligt bättre skydd mot angrepp. Men det största hotet idag är inte främmande makt eller organiserad brottslighet utan istället datorintresserade personer som sysslar med vad man kan kalla digital skadegörelse. Samhället måste bygga upp bättre skydd i IT-systemen, skriver säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren.

Under strecket
Publicerad

I takt med att allt fler samhällsviktiga system kopplas upp på internet, ökar vårt samhälles sårbarhet mot IT-angrepp. Det är i skrivande stund inte främmande makt eller organiserad brottslighet som är största hotet mot dessa system. De allra flesta incidenter uppkommer genom datorintresserade personer som sysslar med vad man kan kalla digital skadegörelse. Denna kunskap skulle dock kunna användas som ett verktyg för att skapa verklig oreda i vårt uppkopplade samhälle.

Under det nyligen genomförda estniska statsbesöket passade Centrum för Asymmetriska Hot- och Terrorismstudier (CATS) på att bjuda in till seminarium om IT-säkerhet på Försvarshögskolan. På agendan stod att diskutera hur Sverige och Estland kan bidra till en säkrare och stabilare tillvaro i cyberrymden. Talare var utrikesminister Carl Bildt och Estlands president Toomas Hendrik Ilves, som båda gjorde ett mycket gott intryck och var anmärkningsvärt pålästa i ämnet.

Annons
Annons
Annons