Annons

”Enkelt och urgott” – här är citys bästa hämtmat

Lyxig vego-mat, sushi från takbaren eller Biff Rydberg som på krogen? Norrmalm och Kungsholmen bjuder på en uppsjö alternativ för hämtmat. SvD:s Anna Norström guidar till 5 smaksäkra ställen.

Under strecket
Publicerad

Biff Rydberg som på krogen 

Köttkrogen AG är förmodligen en av stans bästa inom sitt gebit. Dessutom har man kötthandel, bland annat inne på NK:s saluhall. AG på Kungsholmen har en stor meny för avhämtning.

Se till att få köttbiten en halv stekgrad under och lägg i pannan snabbt hemma. Vi testade Biff Rydberg-kittet som man tillagar själv med tydliga instruktioner. Tillbehör som senapskräm och ölkokt lök kommer separat i vakuumpåsar. Enkelt – och urgott! Stället har även andra styckdetaljer i hemma-kit. 

Take away-öppet: Måndag till fredag 11.30 till 14, måndag till lördag 17-22.

Adress: Kronobergsgatan 37.

Sushi som inte får missas 

De som har saknat nedlagda Råkultur, kolla hit! Frida Ronge var med och startade Råkultur och ur hennes Izakaya på Tak kommer högkvalitativ sushi. Noga utvald MSC-märkt fisk för kockarna arbetar framförallt med hållbart fiske.

Missa inte maki-rulle med shitakesvamp och pilgrimsmussla på risbädd. Även varma rätter är vinnare, som kålpannkakan Okonomiyake och publikfriaren Katsu Sando, japansk sandwich med friterat fläsk. Det är lätt att missa Tak som take away-alternativ, det ligger ju några våningar upp, men höj blicken.

Take away-öppet: Måndag till lördag 17-22.

Adress: Brunkebergstorg 2-4.

Lyxig helgmat eller vardagsvego

Ångade buns från Matbaren.
Ångade buns från Matbaren. Foto: Klas Sjöberg

Take-away från Grand Hôtels Matbaren och Rutabaga, är flådigt i sig. Till helgen kan de bli än mer lyx med Matbarens kasse med 3-rätter och tydliga instruktioner, samt möjlighet till plusmeny som kokt hummer och karelsk kaviar.

Matbaren erbjuder också ångade buns med femkryddsfläsk, perfekt att ta om det är väntetid på maten. I systerkrogen Rutabgas vegetariska meny ingår sallad med kronärtskocka och mandlar och sedan en grön curry. Går bra att spara om det blir över. Bästa överraskningen? De små Madeleine-kakorna. 

Take away-öppet: Måndag till lördag 18-22. 

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6.

Populär hamburgare

Griffins steakhouse är en riktig trotjänare i Stockholms krogflora. Härifrån vill flest ta med deras hamburgare. Den kommer med en förgrillad yta men man får lägga stekgraden hemma själv. Själva burgaren görs på malen högrev och alla beståndsdelar är gjorda från grunden.

Många av stammisarna jobbar i kvarteret, men bor en bilresa bort så därför har restaurangen tänkt till extra kring take away-menyn.

Extra populär till helgen Griffins mini 3-rätters-kasse.

Take away-öppet: Tisdag till fredag 11.30-14 samt onsdag och torsdag 17-21, fredag och lördag 17-22.

Adress: Klarabergsviadukten 67

Hela Kungsholmens kvarterskrog

Mäster Anders är ett landmärke på Kungsholmen som erbjuder en stor bistromeny med många val som: sniglar, Toast Skagen och varmrätter från träkolsgrillen.

En riktig klassiker att hämta hem är köttbullarna med traditionella tillbehör. Många närboende stammisar ringer ner till krogen och lägger sin beställning för sedan att hämta upp till fots. Så som de alltid gjort. Här finns inte heller någon specificerad take away-meny. 

Take away-öppet: Måndag till lördag 17-21.

Adress: Pipersgatan 1

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons