Annons
X
Annons
X

Enkelt för SD debattera invandring

Fem av sex riksdagsdebatter som Sverigedemokraterna har fått igenom rör invandringspolitiken. Partisekreterare Björn Söder är förvånad över att övriga partierna har sagt ja. ”Vi ska inte använda administrativa tricks för att motarbeta SD”, säger Hans Linde (V).

(uppdaterad)
Jimmie Åkesson, partiledare för SD.
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: YVONNE ÅSELL

På kvällen söndagen den 19 maj tvingas polis och brandkår rycka ut till Husby i västra Stockholm. Ungdomar har satt eld på bilar och vandaliserat i bostadsområdets lilla centrum. Tre poliser skadas, enligt de nyhetstelegram som kommer under natten.

Redan på kvällen noterar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth på twitter vad som händer: ”Mångkulturella lyckoriket slår till igen”. Också i riksdagen är Sverigedemokraterna snabbfotade. På tisdagen lämnar partiet in en begäran till talmannen om en så kallad aktuell debatt med anledning av händelserna.

– När vi såg att det här inte bara var isolerat till Husby utan att det började få spridning, då var det viktigt att försöka få upp det på dagordningen, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, om debatten som hålls i dag.

Annons
X

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har under den här mandatperioden hittills begärt drygt en handfull aktuella debatter var. För SD:s del är det ett verktyg för att lyfta partiets viktigaste fråga om minskad invandring.

– Vi försöker ju agera med olika sorters utspel. Det här är vårt sätt att komma in i debatten. Det är intressant med debatter i kammaren som folk kan följa, säger Björn Söder om partiets strategi.

Sedan SD kom in i riksdagen har partiet begärt elva debatter. Av dem har sex stycken beviljats av talmannen, med stöd av övriga partier. Fem av de sex har behandlat SD:s huvudtema; det har gällt bland annat ”svensk migrationspolitik”, ”våldsbejakande extremism” och arbetskraftsinvandring. Björn Söder är förvånad över att partiet har fått igenom så många debatter i ämnet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det hade jag kanske inte väntat mig med på tanke på hur man har agerat runt om i landet i kommunfullmäktige.

  Bland de SD-debatter som har fått nej finns bland annat frågor om EU:s bankunion och arbetslöshetsförsäkringen.

  – När det gäller den ekonomiska politiken så har vi ju budgetdebatter på hösten och våren, och även partiledardebatter, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare.

  Faktum är emellertid att de övriga oppositionspartierna har lyckats få till stånd debatter som rör just ekonomi: Socialdemokraterna har initierat två debatter om arbetsmarknaden. Vänsterpartiet har fått diskutera ekonomin i EU och Miljöpartiet hushållens skuldsättning.

  – Man får titta på omständigheterna kring var och en av debatterna. Det kan ha varit en rapport eller något allvarligt i samhället runt omkring. Men vi gör ingen politisk bedömning av att vissa partier inte får ställa vissa typer av frågor, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare.

  Hans kollega i Vänsterpartiet, Hans Linde, har inte ”reflekterat över” att SD framför allt har fått debattera sitt huvudämne.

  – Vi har varit ganska tydliga ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen att vi ska ta debatten med dem. Vi ska inte med administrativa tricks försöka motarbeta dem. Det skulle bara öka deras möjligheter att utmåla sig själva som offer.

  Men han får med jämna mellanrum höra att de etablerade partierna borde frysa ut SD.

  – Det tycker jag är en riktigt usel strategi. Även om jag avskyr SD:s politik så ska de ha exakt samma möjligheter att verka i riksdagen som alla andra.

  Liksom övriga gruppledare poängterar Hans Linde att de kriterier som är vägledande är huruvida det är ett aktuellt ämne, om det inte kommer upp på riksdagens bord på annat sätt och om det hinns med i tidsschemat.

  – Det finns inget stort övervägande från min sida. Jag lyssnar på de åtta partierna och väger också in hur mycket tid vi har i kammaren, säger talman Per Westerberg (M).

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X