Annons
Recension

Komplett galenEnkel humor blir riktigt rolig

Rafael Edholm och Görel Crona sätter upp Fröken Julie under knappa ekonomiska förhållanden.
Rafael Edholm och Görel Crona sätter upp Fröken Julie under knappa ekonomiska förhållanden.
Under strecket
Publicerad

Det har varit en lång och kall vår för svensk film. Den ena filmen efter den andra har gått upp och försvunnit i glömska. Men så i säsongens sista skälvande minut kommer en riktigt rolig liten film. En komedi! Kors i taket! Regisserad av Lea Farmlohde, Rafael Edholm baklänges. Precis som titeln lyder är den komplett galen, infallen tycks ha styrt och det blir bara tokigare och roligare om man inte räds litet buskis.

Det handlar alltså om teaterparet Görel Crona – Rafael Edholm (även par i verkligheten) i rollerna som regissör och skådespelare. Hon gör en ambitiös, för att inte säga pretentiös, teaterregissör som vill sätta upp Fröken Julie för att komma med på den stundande Strindbergsfestivalen.
Han, som mest uppträtt för förskolebarn och pensionärer, ska göra Jean. Pengar finns tyvärr inte. Så repetitionslokal blir ett slakteri med styckare och allt. Julie (Yaba Holst) har hittats på en kurs, likaså Kristin (Annett Duran) som undervisat i afrikansk dröm- eller trumtydning. Filmen är gjord som en falsk dokumentär. Regissören och Jean intervjuas under arbetets gång av en kvinnlig journalist (Lea) samtidigt som arbetet dokumenteras. Tänk tv-serien The office.
Det reportern vill veta är hur det känns att se sin älskade låtsas-älska naken i armarna på en annan. ”Inget problem, vi är proffs” är det återkommande svaret, men verkligheten är förstås annan. När regissören instruerar Jean och Julie att vänslas med varandra – nakna på ett bord – för att släppa loss, får det oanade konsekvenser och regissören överöser den snälle men inte allt för snillrike Jean med hugg och slag.

Annons
Annons
Annons