Annons
X
Annons
X

Eniros ordförande: Det här grejar inte jag

Hela Eniros styrelse, med ordföranden Lars-Johan Jarnheimer, lämnar styrelsen i vår. Jarnheimer, som också är ordförande i Ikea, menar att jobbet blev för tidskrävande.

– Två sådana här jätteuppdrag som kräver så mycket tid, det grejar inte jag, säger han.

Eniros skandaler
[object Object]
Eniros styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer. Foto: Emma-Sofia Olsson

Bokföringsfiffel, konkurshot och polisutredning. Sökföretaget Eniro har milt uttryckt befunnit sig i kris de senaste två åren. På tisdagen meddelades att hela styrelsen lämnar bolaget.

Ordförande Lars-Johan Jarnheimer hävdar att det var hans eget beslut att lämna och hänvisar till den tunga arbetsbördan.

– Jag tror jag har jobbat mer periodvis under de här två åren än när jag var operativ, säger Jarnheimer, som bland annat tidigare varit vd för Tele2.

Annons
X

– Det här är helt nya områden med polisutredningar, utredningar av revisorer och börsens utredning. Det gör att även folk i styrelse och ledning tar illa vid sig och där jag i många lägen måste agera som kurator, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Under 2014, samma år som problemen i Eniro började bubbla upp till ytan, blev han även ordförande för möbeljätten Ikea.

– Ikea tar mer och mer tid. Sedan har jag flera andra uppdrag också. Men två sådana här jätteuppdrag som kräver så mycket tid det grejar inte jag, säger han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lars-Johan Jarnheimer, som varit ordförande i Eniro i fyra år, återkommer till att uppdraget varit tungt och tidskrävande. Han nämner Stockholmsbörsens utredning av bolaget som exempel.

  – Det har krävt oerhört mycket tid. Det är inget du kan delegera, utan du måste sätta dig in i varje detalj hela tiden, säger han och fortsätter:

  – Har man som bolag gått igenom en sådan här sak blir det fokus på att göra allt rätt, man blir livrädd för att göra ytterligare ett fel.

  Skulle du själv säga att du har gjort fel under den här perioden?

  – Ja, det har jag säkert gjort. Men egentligen ska man inte behöva hamna i den här situationen. Det jag hela tiden kommer tillbaka till i mitt huvud är om jag hade kunnat se det här komma tidigare. Men det hade jag nog inte.

  Lars-Johan Jarnheimer lämnar nu sitt första större krisbolag under sin karriär.

  – Jag har varit förskonad från sådana här uppdrag. Men jag ska väl gå igenom sådant också. Jag har lagt ner jättemycket tid, jättemycket. Så min utgångspunkt är fortfarande att bolaget ska gå att vända.

  Ångrar du nu att du tackade ja till uppdraget?

  – Nej, jag är inte den typen. Det har varit kostsamt men det har nog gått så långt nu att att jag nog inte skulle vilja ha det ogjort.

  Tror du inte att den här bolagsskandalen kan påverka förtroendet för dig och resten av styrelsen?

  – Jo absolut, visst kan det göra det. Men de större ägare som jag har haft kontakt med under de här två åren har varit otroligt stöttande.

  Tror du att det här kan påverka ditt förtroende som ordförande i Ikea?

  – Nej det tror jag inte, men det får du fråga dem om.

  Styrelsen består i nuläget av Leif Aa Fredstedt, Stina Honkamaa Bergfors, Cecilia Lager och Anna Settman. Samtliga lämnar Eniro i vår.

  Redan vid senaste stämman förra året fanns kritik mot styrelsen och avgångskrav.
  "Det som har hänt är så pass allvarligt att vi inte anser att styrelsen är utan ansvar", sa Aktiespararnas Åsa Wesshagen då.

  Andra ägare menade att bara den tidigare vd:n, som också polisanmäldes, var ansvarig för de fel som begåtts. Men när Eniros styrelse nu väljer att lämna, menar man att det är på eget initiativ.

  – Valberedningens arbete började ju runt oktober, november, och då meddelade jag att jag inte vill ställa upp för omval, säger Jarnheimer.

  SvD Näringsliv har de senaste åren granskat Eniro i en rad artiklar. Jarnheimer har tidigare sagt att det misstänkta redovisningsfifflet, där försäljningssiffrorna dopades, kunde avslöjas efter SvD:s granskning.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons

  Eniros styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer.

  Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X