Enigma blottade Hitlers planer

Kodade meddelande kan ha funnits lika länge som skriftspråket. Läs om några av de mest kända koderna och hur de knäcktes.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

*En Enigma-maskin (till höger), använd på en tysk u-båt under Andra världskriget.*

Foto: ALEX DORGAN ROSS/AP
Annons

Det mest välkända kodknäckandet –  och kanske det som fick störst betydelse för krigsutgången –  är det som gällde den tyska krypteringsmaskinen Enigma. Med hjälp av denna sände tyskarna från 1920-talet kodade meddelanden till sina militära förband. Enigma var en hel serie krypteringsmaskiner som kodade och avkodade elektroniskt skickade textmeddelanden med hjälp av ett komplicerat system av valsar och (på vissa modeller) instickskort.

Ändå lyckades tre polska matematiker med bedriften att knäcka hela det komplexa systemet. De byggde till och med en någorlunda fungerande Enigma-kopia för att avkoda de uppsnappade meddelandena. Några sådana överlämnades till Storbritannien i juli 1939, några månader före andra världskrigets utbrott. Under täcknamnet ”Ultra” kom det brittiska avlyssnandet och avkodandet av den tyska Enigma-trafiken att spela en viktig roll under hela kriget. Bland annat var det mycket tack vare denna verksamhet som britterna vann slaget om Atlanten.

Annons
Annons
Annons