Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Daniel Svensson: Enhörningar och populism

Med rapportsäsongen officiellt avslutad blev det en rätt lugn börsvecka. I USA gick Snap till väders när det heta Unicorn-bolaget noterades. Riskviljan är det inget fel på.

Foto: SvD Börsplus
Veckans Börsplus
Foto: SvD Börsplus Bild 1 av 1

Del 1 av 3

Veckans plus: Enhörningar till väders

Skyhög värdering och en rätt halvdan användarutveckling på sistone. Inget kunde hindra Snap från att gå till väders under första noteringsdagen i USA. Aktien stängde på plus 41 procent i torsdags vilket innebär att bolaget som omsätter cirka 4 miljarder kronor begåvas med över 300 miljarder i börsvärde.

Riskviljan är det inget fel på i alla fall och visst är Snapchat en spännande digital tjänst som växer bra i kraft av en nätverkseffekt. Men det är mycket annonser som ska säljas för att motivera den här värderingen. Och i vassen lurar plattformsbolag som Facebook med liknade tjänster.

Med flera år av stark börsutveckling i ryggen är det lätt att börja se ”tecken på toppen” både här och där. Men kan man kalla Snap för något annat än just ett symtom på en överhettad marknad? En marknad som helt blundar för den givna parallellen Twitter, vars dystra kursutveckling borde ge anledning till eftertanke, och fokuserar helt på att Snap kan bli nästa Netflix eller Amazon.

Vi får se hur det går men en halvering av Snap-aktien på något års sikt vore inte något konstig.

Veckans minus: PPM-populism

Att det finns en del problem med flera fonder i PPM-systemet har ingen som läser SvD undgått. Främst har Allra varit i skottgluggen. Usel avkastning, aggressiv marknadsföring och telemarketing och som lök på laxen oklarheter kring tillgångarna i deras fonder. Men att det finns problem är en sak. Det är något helt annat att ta detta som ursäkt för att helt riva upp eller göra om PPM-systemet i grunden, vilket man får intryck av står på agendan för en del politiker.

Tekniska problem som behöver likartade lösningar. Vad behöver PPM?

Mest av allt en riktigt bra default-fond för icke-väljare. De kommer alltid vara många hur systemet än ser ut. Här har AP7 Såfa fått mycket beröm för sin fina avkastning. Man får hoppas att alla är med på att i sämre börstider kommer belåningskomponenten i Sofa att svänga åt andra hållet. Jag undrar det. Borde inte förvalsfonden vara något mer defensiv?

Stort men inte oöverskådligt utbud. Är det en mänsklig rättighet för fondbolag att få vara med i PPM-systemet? Man tror nästan det. Så ska det väl inte behöva vara. Ställ tuffare krav. Claes Hembergs idé om minst 5 års historik är en bra väg.

En mekanism för att rensa ut underpresterare. Det är ju den dåliga avkastningen som är grundproblemet i Allra (då främst deras ”Strategi Lagom”-fond). Hade deras fonder presterat bra så hade ingen klagat över försäljningsmetoder, esoteriska tillgångar eller annat. Om man bara kunde hitta ett sätt att varje år ta bort de fem sämsta procenten i termer av framtida riskjusterad avkastning…

Fast det är kanske lite väl mycket begärt att PPM-systemet och politikerna ska knäcka den nöten.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 3

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Förutom publicerade analyser nedan så gör vi denna vecka inga ändringar av råd eller förändringar bland favoriterna.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 3

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Elverket Vallentuna

Börsplus gör en jämförelse mellan Elverket Vallentuna och Skånska Energi och tycker Elveket Vallentuna ser mer intressant ut. På kortare sikt talar höga elnätsavgifter för att bolagens viktigaste tillgångar kommer att fortsätta prestera på hög nivå under de närmsta åren. På längre sikt ser vi dock inte tillräckligt med uppsida i någon av aktierna för att utfärda några regelrätta köpråd. Elverket Vallentuna kan dock ses som en hyfsat lågt värderad, defensiv aktie där uppköp ger möjligheten att få lite extra avkastning.

Net Gaming

Spelbolaget Net Gaming har gått som tåget efter att bolaget i somras gjorde ett omdanande förvärv av Highlight Media (HLT). Bara i år är aktien upp 110 procent. Är man riskvillig och övertygad om att affiliate-bolagen kan göra om samma resa som nätspelbolagen så är Net Gaming en mycket köpvärd aktie. Börsplus ser en avkastningspotential i Net Gaming på drygt 40 procent.

DDM

Skuldinvesteringsbolaget DM är en av de många nya spelare på finansmarknaden som lever på att köpa loss förfallna fordringar från banker. Bolaget genomför en refinansiering som öppnar goda tillväxtmöjligheter framöver och gör en aktieemission på 104 Mkr med företräde för befintliga ägare. I Börsplus normalscenario använder vi en multipel på 9 gånger vinsten för DDM, vilket ger ett riktvärde på 48 kronor och en uppsida på 40 procent för den som köper idag och deltar i emissionen.

Zalaris

Börsplus tipsade i fjol om det norska bolaget Zalaris som sköter löner åt nordiska storbolag. När Börsplus nu tittar på akiten igen tycker vi att det ser lite sämre ut än vi trodde, även om vi fortsatt tycker aktien är köpvärd. Vår förväntning är nu att man betalar knappt 12 gånger nästa års rörelseresultat (EV/Ebit), motsvarande 16 gånger vinsten (p/e). Det känns ändå inte särskilt dyrt för ett växande bolag med fina återkommande intäkter och långa kundrelationer.

Annons
Annons
X
Annons
X